« Knjiga
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
'MAMA ŠTEFICE CVEK'

Dubravka Ugrešić nominirana za Man Booker International

Hrvatska književnica ravnopravno je ušla u borbu s književnicima koji pišu na engleskom jeziku

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Inoslav Bešker, CROPIX)
Više o

Man Booker International

,

Jane Smiley

,

Dubravka Ugrešić

Hrvatska književnica koja živi u Nizozemskoj, Dubravka Ugrešić, nalazi se među 14 kandidata iz 12 zemalja za književnu nagradu Man Booker International 2009., čija su imena objavljena u srijedu u New Yorku.

Nagrada Man Booker International, prvi puta dodijeljena 2005. godine, priznanje je za životno dijelo književnicima koji pišu na engleskom jeziku ili su njihova djela široko dostupna u prijevodu na engleski, a dodijeljuje se svake dvije godine.

Dubravki Ugrešić, koja od 1993. živi na relaciji Nizozemska - SAD, kao pisac i predavač na europskim i američkim sveučilištima, na engleski je prevedno devet književnih djela, a dobitnica je niza međunarodnih književnih nagrada.

"Ocjenjivanje za nagradu Man Booker International sve nas je učinilo svjesnim koliko je neobična i zapanjujuća književnost danas", rekla je predsjednica žirija nagrade, spisateljica Jane Smiley, na predstavljanju užeg izbora u Javnoj knjižnici New Yorka.

Među kandidatima za nagradu su autor romana Ragtime, Amerikanac E.L. Doctorow, Nobelovac V.S. Naipaul, pisac s Trinidada koji živi u Engleskoj i glasoviti peruanski književnik Mario Vargas Llosa.

Među tri američka kandidata za nagradu su i književnici Joyce Carol Oates, te Evan S. Connell.

Novčani dio nagrade izosi 60.000 funti (475.000 kn). Dobitnik nagrade bit će objavljen u svibnju, a svečana dodjela zakazana je za 25. lipnja u Dublinu, u Irskoj.

Ostali pisci uvršteni u uži izbor su Peter Carey iz Australije, Mahasweta Devi iz Bangladeša, škotski pisac James Kelman, Arnost Lustig iz Češke, kanadska autorica kratkih priča Alice Munro, Talijan Antonio Tabucchi, Kenijac Ngugi Wa Thiong'O i Ljudmila Ulitskaja iz Rusije.

Dosadašnji dobitnici nagrade utemeljene 2004., pod pokroviteljstvom investicijske tvrtke Man Group Plc., su albanski pisac Ismail Kadare i nigerijski književnik Chinua Achebe. (hina/metro-portal)

19.03.2009. 09:20:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh