« Knjiga
objavljeno prije 11 godina i 11 mjeseci

‘Držić je znao ocijeniti zbilju’

Petstotu obljetnicu smrti hrvatskog renesansnog komediografa obilježit će niz manifestacija

Slobodan Prosperov Novak predsjednik je Nacionalnog odbora za proslavu Držićeve godine.
Slobodan Prosperov Novak predsjednik je Nacionalnog odbora za proslavu Držićeve godine. (Jadran Babić/CROPIX)
Više o

Marin Držić

,

Slobodan Prosperov Novak

Hrvatski komediograf Marin Držić počeo je  živjeti kada je umro, imao je vrlo težak život, kao svi hrvatski ljudi koji su kvalitetni, i to je prvi razlog zbog kojega ga treba slaviti, a drugi je što je on bio čovjek s društvenom odgovornošću, možda prvi Hrvat sa socijalnom, odnosno političkom odgovornošću, izjavio je sveučilišni profesor Slobodan Prosperov Novak, predsjednik Nacionalnog odbora za proslavu Držićeve godine.

Hrvatska će petstotu obljetnicu Držićeve smrti obilježiti nizom manifestacija, a prva počinje 2. svibnja, na dan piščeve smrti u Veneciji.

Premalo svijestiDržić je preveden na tridesetak svjetskih jezika, bio je vrlo aktivna svjetska pojava iz hrvatske književnosti. S druge strane, svijest o njemu vrlo je mala i vrlo niska.Naglašavajući aktualnost Držićevih tekstova, Prosperov Novak istaknuo je da je Držić bio prvi čovjek koji je znao da je intelektualčeva potreba ocijeniti stvarnost.
Prosperov Novak drži da intelektualci obično stvarnost ocjenjuju krivo, ali točno u smislu dijagnoze.

Držić je politički pogriješio jer u svoje vrijeme nije mogao ostvariti svoje političke zamisli, one su se slomile o pragmu onoga vremena, podsjetio je.

- Današnje vrijeme pokazuje da je Držić bio u pravu, kao i njegova prozapadna orijentacija, zagovaranje zapadnog Dubrovnika, koji neće slinaviti, ljigaviti s Turcima.

Da je to točno, najbolji je dokaz što danas imamo granicu između Dubrovnika i ostale Hrvatske, a za to je kriva dubrovačka slinava politika, koju je Držić denuncirao još u 16. stoljeću - istaknuo je Prosperov Novak, dodavši da se slušalo Držića, ne bismo danas gradili most prema Pelješcu. (HINA) 

01.05.2008. 22:54:53
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    marna
    02.05.2008. 18:53
    BRAVO, MAJSTORE!!!!!
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh