« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
SDP OPTUŽIO

Državni inspektorat ne štiti prava štrajkaša u Večernjem

SDP je zatražio da zbog situacije u Večernjem listu u parlament tijekom dana dođe ministar gospodarstva Đuro Popijač te glavni državni inspektor Kruno Kovačević

Fotografija vijesti
Više o

štrajk

,

SDP

,

Večernji list

,

inspekcija rada

Nakon desetominutne stanke, kojom je započelo jutrošnje zasjedanje, Nenad Stazić je u ime SDP-a istaknuo da Hrvatski sabor ne smije više prešućivati kršenje radničkih prava te činjenicu da inspekcija rada ništa ne poduzima.

Ocijenio je da je situacija u Večernjem listu, gdje većina zaposlenika štrajka od 23. ožujka jer je Uprava tog lista jednostrano izmijenila kolektivni ugovor i smanjila im prava, primjer obespravljenosti radnika, budući da je njihove poslove poslodavac povjerio honorarnim suradnicima koji nemaju pravo na štrajk.

"Tretira li se tu radnike kao bića nižeg reda kako bi se s njima moglo raditi što se hoće", upitao je Stazić, podsjetivši i na slučaj radnica Uzora kojima poslodavac nije isplaćivao plaće i doprinose, a gdje inspekcija rada također nije reagirala. Zanima ga je li u Hrvatskoj na djelu "insuficijencija državnih službi", da li Državni inspektorat ne djeluje zbog nesposobnosti ili po nečijem nalogu, zbog čega je zatražio da na ta pitanja zastupnike i javnost već danas izvijeste ministar rada i državni inspektor.

Isti je zahtjev iz zastupničke klupe uputio i zastupnik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar, no kako nema klub zastupnika, Stazić je za govornicom istupio i u njegovo ime. Andrija Hebrang je u ime Kluba HDZ-a kazao kako su SDP i Lesar iznijeli ozbiljan problem koji zahtjeva obrazloženje, a to je skrbi li Državni inspektorat o pravima radnika te poštivanju radnog zakonodavstva.

Treba, dodao je, ispitati jesu li iznesene optužbe na račun inspekcije rada istinite te, pokažu li se takvima, poduzeti odgovarajuće mjere. "Ako je to tako, onda je to teška optužba", poručio je Hebrang, naglasivši da HDZ podupire sve državne službe kojima je u djelokrugu posla zaštita radnika i njihovih prava. Potpredsjednik Sabora Ivan Jarnjak, koji predsjedava sjednicom, kazao je da će zahtjev za dolazak Popijača i Kovačevića u parlament uputiti u Vladu.

08.04.2011. 11:40:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh