« Hrvatska
objavljeno prije 8 godina i 6 mjeseci
SUĐENJE PUMAMA

Akcija Maestral: Svjedok potvrdio da je Korade naredio strijeljanja

Svjedok Davor Pajtak rekao je da je ratni zapovjednik "Puma" Korade naredio da se zarobljenike izvede iz štale u kojoj su ih čuvali te da ih se strijelja

Ivan Korade naredio je strijeljanje srpskih zarobljenika
Ivan Korade naredio je strijeljanje srpskih zarobljenika (Vjekoslav Skledar/CROPIX)
Više o

Ivan Korade

,

strijeljanje

,

suđenje

,

Pume

Na suđenju bivšim pripadnicima 7. gardijske brigade "Pume", optuženima da su u akciji "Maestral" 1995. strijeljali srpske zarobljenike, danas su svjedočila trojica hrvatskih vojnika iz postrojbe koja je zarobljenike čuvala, a jedan od njih je izjavio da je strijeljanje zapovjedio general Ivan Korade.

Svjedok Davor Pajtak rekao je da je ratni zapovjednik "Puma" Korade naredio da se zarobljenike izvede iz štale u kojoj su ih čuvali te da ih se strijelja.

U istrazi je rekao i da je jednog od zarobljenika koji je po činu bio potporučnik prije grupnog strijeljanja, također na Koradinu zapovijed, pištoljem ubio drugooptuženi Tihomir Šavorić. No, danas nije ostao pri tom iskazu te je rekao da mu je Šavorićevo ime "nametnuto u policiji".

Tvrdi da je vidio kad je potporučnik pao, ali ne može sigurno reći tko ga je ubio. Ostali zarobljenici odvedeni su i ubijeni desetak metara dalje, rekao je svjedok, dodajući da je vojnicima koji su ih prije čuvali Korade naredio da se maknu.

Svjedok Kristijan Čižmak također je rekao kako ne zna tko je pucao u zarobljenike pošto je Korade naredio likvidaciju. Ratnog zapovjednika "Puma" opisao je kao beskompromisnog zapovjednika čije su se zapovijedi "bez pogovora izvršavale".

Za ubojstvo zarobljenika u Mliništima i Halapićima, mjestima u blizini Glamoča u Bosni i Hercegovini, optuženi su brigadir Emil Črnčec, bivši zamjenik načelnika Operativne uprave Glavnog stožera HV-a, Tihomir Šavorić, koji je nakon rata izabran za gradskog vijećnika u Ivancu, Anto Novačić, Robert Precehtjer, Nenad Jurinac, Goran Gaća i Robert Bevak.

Tužiteljstvo tvrdi da su u Mliništima i Halapićima hicima iz automatskih pušaka ubijeni zarobljeni vojnici Republike Srpske Radoslav Lakić, Pero Vidović, Petar Jotanović, Dragoslav Mutić, Borislav Vukić i jedan nepoznati muškarac.

Suđenje se nastavlja u ponedjeljak, 11. travnja ispitivanjem novih svjedoka.

08.04.2011. 15:40:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Rea
    08.04.2011. 16:29
    Geneval HVO naredjivao ubijanje ratnih zarobljenika.Kako to? Zar generali nisu znali za "zenevske konvencije"?
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh