« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
POSLODAVCI:

Država je glavni uzrok nelikvidnosti, a Vlada nas u ničemu ne sluša

Vlada nije učinila ništa da spriječi posljedice krize i recesije, a ne bave se gospodarstvom nego očuvanjem vlastitog digniteta

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Davor Pongračić/Cropix)
Više o

recesija

,

Vlada

,

Damir Kuštrak

,

HUP

,

Vladimir Ferdelji

,

gospodarska kriza

,

Ivan Miloloža

Čelnici Hrvatske udruge poslodavaca na današnjoj konferenciji za novinare ustvrdili su da Vlada nije uvažila nijednu preporuku HUP-a otprije godinu dana kad je ta udruga upozoravala na nadolazeću krizu, te su pozvali na politički i općedruštveni konsenzus radi korjenite promjene modela privređivanja prema proizvodnji, izvozu i stvaranju novih vrijednosti.

Umjesto smanjenja, javna potrošnja je narasla uprkos trima rebalansima proračuna, umjesto rasterećenja realnih plaća uveden je krizni porez, a država je glavni uzročnik nelikvidnosti premda to nije smjela biti ni u kojem sektoru, rekao je predsjednik HUP-a Damir Kuštrak.

Dodao je da nije prihvaćena ni preporuka HUP-a o usmjeravanju državnih investicija u profitabilne sektore, a da je kreditni potencijal banaka usmjeren većinom državi.

Država, smatraju u HUP-u, od njihova upozorenja o dolasku krize otprije točno godinu dana nije poboljšala skrb o malom i srednjem poduzetništvu, nije olakšala poslovanje izvoznicima i nije spriječila rast sive ekonomije.

Predsjednik Vijeća članica HUP-a Ivan Miloloža rekao je da Vlada nije smanjila opterećenje gospodarstva proračunskim i izvanproračunskim davanjima i da nije smanjila parafiskalna davanja. "Od svega toga nije bilo ništa", rekao je Milolaža.

"Vlada se bavila samo očuvanjem vlastitog digniteta, a ne uvjetima za gospodarstvo", Ivan Miloloža, predsjednik Vijeća članica HUP-aPredsjednik udruženja Cro industrija pri HUP-u Vladimir Ferdelji kaže da su najave HUP-a otprije godinu dana o krizi, stečajevima i gubitku radnih mjesta u industriji primljene s nevjericom, a da se sada pokazuje da je HUP bio optimističan jer se u industriji gubi 160, a ne 150 radnih mjesta svaki dan.

Po njegovim riječima, Vlada nije učinila ništa da spriječi posljedice krize i recesije, a to se posebno odnosi na industriju koja je na razini od 70 posto iz 1990. godine. Kaže da je jedina strategija koja se konstantno "ispod stola" provodi u Hrvatskoj - deindustrijalizacija.

U HUP-u podsjećaju na susrete s vodstvima najjačih političkih stranaka (HDZ, SDP, HSS, HNS) te zazivaju politički i općedruštveni konsenzus radi korjenite promjene modela privređivanja prema proizvodnji, izvozu i stvaranju novih vrijednosti.

Smatraju da nijedna stranka ne može sama provesti takav zaokret i pozivaju predsjednicu Vlade da okupi najkvalitetnije ljude za takav projekt. Pritom, kaže Damir Kuštrak, HUP ne zaziva prijevremene izbore nego traži konsenzus elita o budućnosti Hrvatske.

Upitani hoće li podržati proračun za 2010. za kojeg se čini da neće biti bitno manji od ovogodišnjeg, HUP-ovci odgovaraju da je proračun važna, ali samo jedna sastavnica ekonomske politike i da će se prostor za njegovu korekciju s godinama smanjivati ne provedu li se reforme koje predlažu. (hina/metro-portal)

21.10.2009. 20:44:02
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh