« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
PETAR ČOBANKOVIĆ:

Država će pomoći oštećenim kooperantima Đakovštine

Nisam računao da postoje neki koji su spremni otuđiti proizvod za koji su redovito slali i fakture za troškove skladištenja, rekao je Čobanković

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Vlado Kos/Cropix)
Više o

Petar Čobanković

,

Đakovština

,

državna pomoć

Država će razmotriti modele pomoći oštećenim seljacima i kooperantima "Đakovštine", no prije toga se moraju točno utvrditi potraživanja i količine ljetine i robnih zaliha nestalih iz silosa te tvrtke nad kojom je ovih dana otvoren stečaj, izjavio je danas ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnoga razvoja Petar Čobanković.

"Bitno je utvrditi količine i tada ćemo vidjeti što možemo učiniti. Država i zakupac moraju vidjeti kako naći rješenje za pomoć poljoprivrednicima", rekao je Čobanković prilikom otvaranja manifestacije "Poljoprivredno poduzetničke ideje" u Novoj Gradiški.

Na upit smatra li se i osobno odgovornim jer je ljetos pozivao seljake da uskladište pšenicu do povoljnije cijene, ministar je odgovorio kako je najnormalnije da se pšenica uskladišti i čeka trenutak kada će se plasirati.

"Nisam računao da postoje neki koji su spremni otuđiti proizvod za koji su redovito slali i fakture za troškove skladištenja. Dakle, dva puta je netko prevaren - platio je skladištenje i u konačnici ostao bez svog proizvoda. Bio sam uvjeren da je to vrijeme iza nas", Petar Čobanković

Najavio je osnivanje jamstvenog fonda koji bi proizvođačima jamčio za uskladištenu robu, nakon što ove godine zaživi zakon o skladišnici.

Vezano uz Zakon o poljoprivrednom zemljištu ministar se ispričao seljacima zbog problema koje su imali ovih dana, te istaknuo kako se njegova primjena odgađa do srpnja.

Kontrola proizvodnje alkohola na obiteljskim gospodarstvima bit će još stroža, ustvrdio je Čobanković te obećao da će se povećati kvote minimuma proizvodnje čistog alkohola po domaćinstvima.

Na tradicionalnom zimskom okupljanju poljoprivrednika Brodsko-posavske županije u Novoj Gradiški svoje proizvode izložilo je osamdesetak proizvođača.

Oni će tijekom dva dana od stručnjaka i predstavnika institucija vezanih uz poljoprivredu saznati aktualnosti iz domaćega agrara te se detaljno upoznati s načinom izrade programa radi kandidiranja za sredstva iz predpristupnog EU fonda IPARD. (hina/metro-portal)

29.01.2010. 15:39:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh