« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
STRATEŠKA INDUSTRIJA

HUS nezadovoljan nastavkom privatizacije brodogradilišta

Stjepan Mesić tijekom pregovora s Bruxellesom oko hrvatskih brodogradilišta nije rekao niti jednu riječ, poručio je Ozren Matijašević

(Dragan Matić/Cropix)
Više o

Ozren Matijašević

,

HUS

,

privatizacija brodogradilišta

,

Bruno Bulić

,

Sindikat Istre i Kvarnera

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević izrazio je danas nezadovoljstvo što se nastavlja privatizacija hrvatskih brodogradilišta, a politička diplomacija taj postupak i dalje prati sa šutnjom.

"Još uvijek aktualni predsjednik Stjepan Mesić tijekom pregovora s Bruxellesom oko hrvatskih brodogradilišta nije rekao niti jednu riječ. Uz sva putovanja diljem svijeta, niti jednom nije razgovarao s Europskom komisijom i nije iskazao nikakvu namjeru da zaštiti stratešku granu hrvatske industrije", rekao je Matijašević gostujući na godišnjoj izvještajnoj skupštini Sindikata Istre i Kvarnera.

Stoga je HUS uputio zahtjev novoizabranom hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću da pojača političku diplomaciju i da se izravno uključi u zaštitu interesa hrvatske brodogradnje.

Matijašević je ustvrdio kako je Josipović izabran na osnovu programa koji je identičan zahtjevima HUS-a, poput uspostave pravednog i moralnog društva te "ukidanja nepravičnog harača i smanjenja neopravdanog i ekonomski štetnog povećanja PDV-a".

Predsjednik HUS-a danas je pismom zatražio od ministra gospodarstva Đure Popijača da u povodu najavljenog raspisivanja natječaja za privatizaciju hrvatskih brodogradilišta organizira hitan sastanak s predstavnicima svih sindikata koji djeluju u brodogradnji.

Predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera Bruno Bulić izjavio je da su prošlu godinu obilježili pogoršani odnosi s tvrtkama i ustanovama u vlasništvu jedinica lokalne samouprave.

On drži kako su pulska štrajkačka iskustva u javnom poduzeću "Pula Herculanei" pokazala da sindikat mora biti spreman na borbu s protivnicima koji će mu se suprotstaviti svim raspoloživim sredstvima uključujući i "korištenje moći s pozicije vlasti, diskreditaciju sindikalnih aktivista te obustave na plaćama radnicima koji sudjeluju u štrajku". (hina/metro-portal)

29.01.2010. 15:46:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh