« Život
objavljeno prije 7 godina i 1 mjesec
EH, DA ...

Društvene mreže čine vas nesretnim

Prosječni korisnik društvenih mreži provede sat vremena dnevno na Facebooku - što je zabrinjavajuće

Mislite da vas usrećuju Jaako teško...
Mislite da vas usrećuju Jaako teško... (Arhiva)
Više o

sreća

,

zdravlje

,

društvene mreže

,

zadovoljstvo

,

psiha

Društvene mreže poput Facebooka zamišljene su kao mjesta povezivanja i informiranja, barem nam oni tako tvrde, no ostvaruju li se stvarno ti obećani pozitivni odnosi s drugim ljudima koji nas čine sretnima i zadovoljnima? Ne baš...

Naime, istraživanja su pokazala da prosječni korisnik društvenih mreži provede sat vremena dnevno na Facebooku - što je zabrinjavajuće. Uz to, vrlo je vjerojatno da ste zbog toga i nesretni.

Harvard Business Review proučio je podatake Gallupa, koji uključuju 5.208 odraslih ljudi, u periodu od dvije godine. To im je omogućilo da prate kako promjene na društvenim mrežama utječu na zdravlje i psihu.

Također su izvukli i podatke iz Facebooka pa podaci nisu dobivani direktno od ljudi, što im daje na vrijednosti. Studija je također uspoređivala podatke u odnosu na društvenu povezanost izvan virtualnog svijeta.

U usporedbi s bazičnim mjerenjem blagostanja osobe i korištenja Facebooka, kao i veličine njihove društvene mreže u stvarnom svijetu, otkrili su da je povećana upotreba Facebooka povezana s vjerojatnošću smanjenog zadovoljstva u budućnosti. Korištenje alata i emotikana ('sviđa mi se, podijeli, komenitiraj') nije imalo nikakav utjecaj.

Ukratko, nije važno kako koristite Facebook već koliko ga koristite. Online interakcije i druženja, u emotivnu smislu, ne mogu biti zamjena za pravu stvar.

15.04.2017. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh