« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 mjesec i 20 dana
LAVANDA

Drevni eliksir za dušu i tijelo

Još od davnina naši su preci znali za sve blagodati ove lijepe i čudesne mediteranske biljke, a posebno je efikasna baš u vrijeme ljetnih vrućina i visokih temperatura

Čisti užitak i zdravlje
Čisti užitak i zdravlje (Arhiva)
Više o

lavanda

,

eliksir

Lavanda je izvrsna upravo u borbi protiv uboda insekata, a liječi i opekline te ima iznimno umirujući i relaksirajući utjecaj ne samo na tijelo, već i na opuštanje uma i razbistravanje misli, a to su samo neki od benefita ove čarobne biljke, o čemu piše ugledni američki portal o zdravlju Healthline.

Stari su Rimljani dobro poznavali blagodati lavande, a najjednostavnija primjena su bile kupke u cvjetovima lavande.

Francuzi su je stoljećima upotrebljavali kao mirisni ekstrakt u sapunima i parfemima. Danas se koristi u proizvodima namijenjenima masnoj koži sklonoj aknama te dermatitisu i psorijazi. Stoga je najviše u uporabi u obliku eteričnoga ulja, jer jedino lavandino ulje može se nanositi izravno na kožu, za razliku od svih drugih ulja, koja se moraju razrijediti s vodom.

Cvijet i eterično ulje lavande, ako se nanose izravno na kožu, od davnina se koriste kao mirisni prirodni repelent, ali i kao sredstvo za osvježenje prostora.

I da, nanesemo li nekoliko kapi ulja na opeklinu, nakon nekoliko sati simptomi poput crvenila i svrbeža će nestati, a budući da hladi, upotrebljava se i u brojnim losionima za tijelo nakon sunčanja te u kremama protiv bora.

Stoga, nabavite si malo lavandinog ulja i imajte ga pri ruci za slične slučajne probleme...

09.03.2024. 12:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh