« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci

Drastičan porast korupcije u Njemačkoj

I Nijemcima je dojadilo biti pošten i marljiv

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

korupcija

,

Nijemci

,

korumpiranost

U Njemačkoj je prošle godine drastično porast slučajeva korupcije, proizlazi iz godišnjeg izvješća o gospodarskom kriminalu, što ga je u srijedu objavio Savezni ured za suzbijanje kriminala (BKA) u Wiesbadenu.

"Korupcija ima dalekosežne gospodarske i društvene posljedice, poput gubitka radnih mjesta i povjerenja građana u funkcioniranje sustava", rekao je objavljujući izvješće predsjednik BKA Joerg Ziercke. Objasnio je da su 2007. prijavljena 9563 slučaja podmićivanja ili 38 posto više nego 2006.

"Od gospodarskih grana po korupciji, kao i proteklih godina, prednjači građevinarstvo, koje slijede uslužne djelatnosti", stoji u izvješću. Natprosječan porast kaznenih djela podmićivanja povezuje se i s prošlogodišnjim skandalom u Berlinu kad je u više od 3000 slučajeva otkriveno podmićivanje državnih službenika pri polaganju ispita za vozačku dozvolu.

Ziercke je napomenuo da povećan broj slučajeva korupcije treba povezati i s nedavno uvedenim pojačanim nadzorom rada državnih službenika.

"Među osobama optuženima za korupciju uglavnom su pripadnici vodećih tijela državnih uprava", rekao je Ziercke, dodavši da su primatelji mita u 2007. uzeli oko 44 milijuna eura u gotovini ili u darovima, poput skupocjenih putovanja.

Korupcija je i tema konferencije "Gospodarski kriminal i globalizacija" koja je počela u srijedu u Wiesbadenu u organizaciji Saveznog ureda za suzbijanje korupcije. (hina/metro-portal)

12.11.2008. 15:35:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh