« Hi-tech
objavljeno prije 3 godine i 7 mjeseci
TAKO TREBA

Drakonske kazne u Austriji za - internet

Austrija planira primorati velike internetske platforme poput Facebooka i Googlea da ilegalni sadržaj obrišu u nekoliko dana pod prijetnjom kazne do 10 milijuna eura

Pa vi pišite gluposti...
Pa vi pišite gluposti... (Arhiva)
Više o

internet

,

kazne

,

Austrija

Austrijski zakon o govoru mržnje na internetu, na kojem se trenutačno radi, odnosit će se na platforme koje imaju više od 100 tisuća korisnika i godišnje prihode veće od 500 tisuća eura, najavila je ministrica pravosuđa Alma Zadić.

Dodala je da će taj zakon žrtvama uvreda i zlostavljanja na internetu dati priliku da ih prijave na brz i jeftin način.

„Internet nije prostor bezakonja. Naša vladavina prava odnosi se i na internet", rekla je Zadić na konferenciji za medije.

Zadić, prva imigrantica koja je postala ministrica u Austriji kamo je s roditeljima pobjegla pred ratom u BiH kada je imala deset godina, i sama je žrtva uvredljivih poruka kojih je primila 25.000, otkrila je u veljači.

Te je poruke primila otkako je preuzela dužnost u siječnju i one su uglavnom seksističke, protuimigrantske ili protumuslimanske prirode, iako Zadić nije muslimanka.

Platforme će morati uspostaviti sustave za prijavljivanje govora mržnje kojima će se moći lako pristupiti, imenovati kontaktnu osobu za korisnike i jednom godišnje izvještavati o primljenim žalbama, stoji u nacrtu zakona.

Sadržaj koji je eksplicitno kriminalne prirode morat će biti obrisan unutar 24 sata od primitka žalbe, a drugi nezakoniti sadržaji unutar sedam dana.

Zabrinutost zbog govora mržnje proteklih godina raste u cijelom svijetu. Njemački zakon donesen 2018. dosad je imao ograničen utjecaj, a Berlin je pozvao na snažnije djelovanje Europske unije po tom pitanju.

Kad bi u Hrvatskoj bile kazne samo deset puta manje, hrvatski bi se prostor očistio jako brzo... no, naravno, to se neće baš tako brzo dogoditi, mi smo još u kamenom dobu s poštom, štambiljima i sličnim glupostima....

07.09.2020. 11:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh