« Život
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
PROMJENA VLASTI

Došlo vrijeme da se žene međusobno bore za muškarce

Opći uspjeh u obrazovanju i poslu žene plaćaju gubitkom moći u vezama - s obzirom na to da je podjednako uspješnih muškaraca manje, žene su prisiljene na međusobnu borbu za njih

Došlo vrijeme da se žene trgaju za muškarce
Došlo vrijeme da se žene trgaju za muškarce (Shutterstock)
Više o

žene

,

seks

,

veze

,

muškarci

Žene posljednjih godina nadmašuju muškarce i u obrazovanju pa sve više i u ekonomskom smislu, ali cijena toga je gubitak pregovaračke moći u smislu seksualnosti i veza. Autori knjige "Predbračni seks u Americi: kako se mladi Amerikanci upoznaju, pare i razmišljaju o vjenčanju" tvrde da su sada muškarci ti koji u vezama vode glavnu riječ, a to znači manje obaveza i više seksa.

Istraživači Mark Regnerus i Jeremy Uecker sa Sveučilišta Texas u Austinu svoje zaključke iznesene u spomenutoj knjizi donijeli su na temelju podataka prikupljenih tijekom anketa provedenih na nacionalnoj razini te intervjuima licem u lice s muškarcima i ženama u dobi između 18 i 23 godine.

Oni kažu da je surova istina ta da su žene zbog svoje opće uspješnosti ostale bez moći upravljanja u vezama s podjednako obrazovanim i ekonomski neovisnim muškarcima.

„Stvorila se neravnoteža koja moć u vezi prebacuje na stranu muškaraca. Umjesto da muškarci bore za žene, danas se žene osjećaju kao da se moraju boriti za muškarce", piše portal Salon.com citirajući spomenute autore.

Regnerus kaže: „Nije stvar u tome da se mlade obrazovane žene ne udaju - u biti, one imaju najveće šanse da se udaju i ostanu u braku - no ako pogledate općenito na situaciju s vezama danas, žene se više nego ikada osjećaju kao da se moraju boriti za muškarca."

Konkretno, u SAD-u je od ukupnog broja studenata na fakultetima čak 57 posto žena, a to je velika razlika u odnosnu na stanje prije 30 ili 40 godina, kaže Regnerus.

Pretpostavimo da ljude privlače oni koji su im otprilike slični u obrazovnom smislu - uzevši u obzir maloprije spomenutu statistiku neuravnoteženosti, postaje jasno da pronalaženje sigurnih i kvalitetnih muških partnera više nije lak posao. Zato se žene moraju međusobno boriti - ne nužno da bi se udale u danom trenutku - ali se bore da privuku muškarce.

Nažalost, najlakša metoda za to je seks, a muškarci će to, obzirom na opće stanje, oduševljeno iskoristiti pored brojnih drugih stvari jer kako je žena više, a dobrih muškaraca manje, jasno je tko mora pristati na više kompromisa.

21.01.2011. 19:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh