Došlo je vrijeme kiselog kupusa
Kiseli kupus vam se možda čini kao nešto što jedete kao salatu uz neku hranu i to samo kad vam se jede... no, on je puno više od toga
Dani su sve kraći, vrlo skoro dolazi i zima, a neke stvari su taman stigle na naše stolove i trebamo ih jesti gotovo pa svakodnevno.
Među njima je i kiseli kupus, tradicionalna zimska namirnica. Jede se na stotinu načina i prirodni je probiotik. Velika prednost kiselog kupusa je što pomaže u probavi masnih jela i ubrzava metabolizam, čime se pospješuje izlučivanje štetnih tvari iz organizma te čisti i regenerira jetra. Kupus pospješuje i zacjeljivanje rana, a djelotvoran je i kod reume i upale vena.
Kiseli kupus je izvor niacina (vitamina B3), koji je neophodan za staničnu energiju, metabolizam i izmjenu tvari u mozgu.
Među dobrobitima kiselog kupusa navodi se i da tijelo čini otpornijim na stres, pomaže u stvaranju crvenih krvnih zrnaca, potiče rad stanica i djeluje pomlađujuće, a važan je za održavanje čvrstoće kostiju i doprinosi oporavku istrošenog vezivnog tkiva.
Ova namirnica sadrži veliku količinu vitamina C, zbog čega je idealna u borbi protiv virusa i infekcija karakterističnih za ovo doba godine. S obzirom na sve navedeno, ne čudi da kiseli kupus u narodu zovu lijekom za stotinu bolesti.
Stoga, ne morate ga kiseliti sami (jer te mirise vjerojatno ne želite u svojoj kući)... dovoljno je kupiti glavicu kiselog kupusa na placu i jesti je danima... a vaše će vam zdravlje biti i više nego zahvalno.
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar