« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
MOŽETE ODAHNUTI

Došao je kraj vašem strahu od igli - cjepiva će se inhalirati

Cjepivo na inhaliranje protiv rubeole nova je metoda koja će olakšati život djeci kao i svima onima koji imaju užasne fobije od igli i injekcija

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

cjepivo

,

igle

,

injekcija

,

Lambchop

,

Kino SC

Testiranja na ljudima počet će za nekoliko tjedana, a proces će biti jednostavan - udisanje para iz vrećice. Istraživači se nadaju kako bi ovo moglo potaknuti razvoj inhalacijskih cjepiva i za druge bolesti poput tuberkuloze ili raka grlića maternice.

Premda je cjepivo protiv rubeole smanjilo broj smrti u Europi, još uvijek diljem svijeta 164,000 djece umire od ove bolesti. Cjepivo, čiji razvoj je trajao 5 godina, zahtjeva udisanje praha iz vrećice koji direktno odlazi u pluća pacijenta. Ovo je vrlo poželjno jer rubeola napada kroz dišne puteve.

Vodeći istraživač, profesor Robert Sievers sa Sveučilišta Colorado u SAD-u objašnjava: ˝Primarni cilj ovog projekta bio je eliminacija igli i injekcija, iz razloga što plaše ljude, izazivaju bol, mogu prenijeti neke bolesti, a postoji i problem odlaganja korištenog materijala.˝

Dodaje kako će cjepivo biti osobito korisno u siromašnjim zemljama poput Indije, gdje se dešava dvije trećine svih smrti od rubeole. Klinička testiranja na ljudima trebala bi početi kroz nekoliko tjedana u indijskom gradu Puneu na 200 pacijenata. No trebat će proći najmanje 5 godina do konačnog odobravanja. Cijena cjepiva bit će oko 20 kuna što je jeftinije od cijene standardnih cjepiva.

07.05.2010. 08:24:55
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh