« Ekosfera
objavljeno prije 6 godina i 2 mjeseca
GROZNI SMO!

Dosad smo proizveli 9 milijardi tona plastike

Ogromnih 79% odbačene plastike zagađuje okoliš, no mi i dalje ne posustajemo u proizvodnji i bacanju...

Plastičnog otpada koliko vam srce hoće...
Plastičnog otpada koliko vam srce hoće... (Pixabay)
Više o

plastika

,

zagađenje

Prva globalna analiza proizvedene plastike ikad provedena pokazala je da smo, otkad je počela masovna proizvodnja plastičnih proizvoda 1950-tih, pa sve do 2015., na svjetskoj razini proizveli 9 milijardi tona plastike.

Ako to želimo prikazati slikovito, proizvedena količina plastike bila bi ekvivalentna težini 85 657 brodova vrste USS Gerald R. Ford, od kojih svaki teži 107 000 tona.

Od tih 9 milijardi tona, polovica je proizvedena samo u proteklih 13 godina, govori Roland Geyer, voditelj istraživanja.

Od 2015. oko 7 milijardi tona te plastike bačeno je u otpad, 9% je reciklirano, 12% je spaljeno, a 79% i dalje zagađuje okološ.

Ako se to ne promijeni, do 2050. godine odbacit ćemo 13.2 milijardi tona plastike.

Geyer se bavi proučavanjem društvenog korištenja materijala i energije. Posljednjih godina radi s grupom istraživača koji pokušavaju procjeniti koliko plastika zagađuje oceane. Izračunali su da je između 5 i 14 milijuna tona plastike ušlo u oceane do 2010., a ti podaci objavljeni su još 2015. godine.

U svijetu se trenutno proizvodi 440 milijuna tona plastike godišnje, a količina u oceanima spada u 1-2% te ukupne količine. 

Na početku istraživanja, prikupljani su podaci o tome koliko se plastike troši u svakodnevnom životu, poput one koja služi za pakiranje, koja se koristi  u kućanstvu, za automobilske dijelove, elektroničke i slične proizvode. Nakon toga u analizu je uključena plastika koja se koristi u proizvodnji tekstila (odjeća, zavjese, namještaj i tepisi), poput poliestera.

2015. godine proizvedeno je 66 milijuna sintetičke tkanine, isto koliko i aluminija.

Od ukupne količine plastike ostavljene nezbrinute u prirodi, ona nastala od fosilnih goriva ne razgrađuje se, već samo raspada na manje dijelove koji su opasni za okoliš.

Jedino rješenje koje Geyer vidi je korištenje neke druge vrste materijala, koji bi se mogao reciklirati, a to je problem koji bismo trebali riješiti zajedničkim snagama na globalnoj razini.

Piše: Andrea Holi
07.03.2018. 12:32:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh