« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 9 mjeseci
SAVJETI

Doručak koji vam ne treba

Neke namirnice, ma koliko privlačne bile, ipak nisu dobar izbor, pa evo što trebate jesti prema savjetima stručnjaka

Pazite li što doručkujete?
Pazite li što doručkujete? (Arhiva)
Više o

doručak

,

savjeti

Doručak može učiniti vaš dan boljim ili lošijim jer će odrediti vašu količinu energije tijekom cijelog dana, stoga treba obratiti pažnju što jedete.

Neke namirnice, ma koliko privlačne bile, ipak nisu dobar izbor, pa evo što trebate jesti prema savjetima stručnjaka.

"Odlučite se za doručak koji uključuje cjelovite žitarice, povrće, voće i proteine", kaže nutricionistkinja Alexandra Oppenheimer Delvito. To uključuje namirnice poput zobenih pahuljica, bobičastog voća, omleta od špinata i luka i grčkog jogurta. 

"Cilj je obrok s 25 do 30 grama proteina i najmanje 3 grama vlakana. Potražite zdravemasti, poput onih koje se nalaze u orasima ili avokadu. Ako namjeravate zasladiti, konzumirajte male doze prirodnih šećera poptu bibičastog voća ili male količine meda", kaže nutricionistkinja Keri Gans za Men's Health. također je i vrlo važno znati koje hranu ne biste trebali jesti u jutarnjim satima.

Bijela peciva - bilo koji kruh i pecivo od bijelog brašna uvijek će biti lošija varijanta, vrlo je važno uzimati peciva i kruh od cjelovitih žitarica. "Obično se sastoje od rafiniranih žitarica s malo vlakana, peciva su često jako velika i obično zadovoljavaju polovicu dnevnih potreba za žitarica, a to je samo jedan obrok". Također imaju viši glikemijski indeks što znači da će se brže lučiti šećer u krvi, a kasnije dolazi do bržeg pada.

Kava i ništa više - možda nećete osjećati glad, ako ste jeli kasno navečer, ali nema izgovara samo za kavu ujutro. Kava ima puno zdravstvenih dobrobiti, ali neće vam ponuditi nikakva hranjive sastojke. Pobrinite se da kavu uzimate s pravom hranom, idealno je s proteinima i povrćem.

Nemasni jogurt s voćem - "Na prvu se čini da je ovo dobar izbor za početak dana, a definitivno je bolji od mnogih navedenih opcija", objašnjava Kelinson. Međutim dalje objašnjava da je ovaj brzi obrok pun jednostavnih šećera koje će tijelo brzo sagorjeti. Zbog nedostatka masti u jogurtu brzo ćete biti gladni. Umjesto toga, Delvito preporučuje grčki jogurt s dodatkom bobičastog voća, a možete dodati i orašaste plodove. Čak i 100 posto voćni sok sadrži mnogo šećera. Konzumiranje velikih količina voćnog soka može imati isti učinak na vašu tjelesnu težinu i zdravlje kao i pićazaslađena šećerom.

Voćni sok - voćni sok je jedan od najgorih izbora koje možete napraviti ako pokušavate biti siti, smanjiti težinu ili imate kronične bolesti. Neki voćni sokovi na tržištu zapravo sadrže vrlo malo voća i velike količine šećera. Visoka razina šećera povećava rizik od pretilosti, dijabetesa tipa 2 i drugih bolesti. 

'Zdrave' žitarice za doručak - čak i navodno "zdrave" žitarice mogu biti prikrivene šećerne bombe. Nemojte odmah pasti na oznaku "cijela zrna" na kutiji. Pogledajte popis sastojaka i uvjerite se da šećer ne zauzima prvo mjesto. "Žitarice mogu biti od pune vlakana do previše šećera", kaže Delvito. Potražite žitarice koje imaju više vlakana i manje šećera. "Idealne bi trebale imati najmanje 5 grama vlakana i manje od 10 grama šećera po obroku. Vlakna usporavaju probavu što će pomoći da razina energije bude stabilna. Ne brinite toliko o proteinima, možete ih povećati mlijekom, grčkim jogurtom, orašastim plodovima ili sjemenkama", kaže dalje Delvito.

30.07.2019. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh