« Život
objavljeno prije 10 godina i 9 mjeseci
WTF?!

Dopingom protiv stresa na poslu?

Da bi uspijevali udovoljiti svim zahtijevima na radnom mjestu, sve više ljudi poseže za sredstvima za poboljšanje učinkovitosti, što uzrokuje sve više bolovanja

Drogama do bolje učinkovitosti?
Drogama do bolje učinkovitosti? (Arhiva)
Više o

posao

,

droge

,

amfetamini

,

učinkovitost

,

stimulansi

,

bolovanja

Prije nego što je umro, Moritz E. je navodno bez prestanka radio tri dana i tri noći. Njegovo beživotno tijelo je pronađenu u njegovom londonskom stanu - imao je 21 godinu. Prema medijskim izvještajima, ovaj praktikant jedne investicijske banke patio je od epileptičnih napada i vjerojatno radio previše.

Slučajevi kao što je ovaj alarmiraju i Europsku komisiju u Bruxellesu. Mladi ne smiju sami sebe izrabljivati samo zato da bi poduzeće povećalo dobit, kaže SPD-ova zastupnica u Europskom parlamentu Jutta Steinruck.

Više izostanaka s posla

Slično na to gleda i osiguravajuće kuća AOK, koja je prošli tjedan objavila godišnji izvještaj o izostancima s posla 2013. Mnogi Nijemci uzimaju lijekove za poboljšavanje učinkovitosti da bi izišli na kraj sa zahtjevima na poslu.

"Kako bi se nosili sa stresnim situacijama na poslu, pet posto zaposlenika je tijekom zadnjih 12 mjeseci uzimalo lijekove kao što su psihofarmaci ili amfetamini za poboljšanje učinkovitosti", kaže zamjenik generalnog direktora znanstvenog instituta pri AOK-u (WIdO), Helmut Schröder.

Pogotovo mlađi zaposlenici su često u iskušenju da posegnu za ovim stimulansima, kaže Schröder, jer ovi lijekovi djeluju protiv umora i poboljšavaju koncentraciju. Te lijekove uzima svaki 12-ti zaposlenik mlađi od 30 godina, kaže on.

Problem: ovi lijekovi mogu uzrokovati glavobolju i mučninu, izazivaju ovisnost i mogu štetiti organima. Od 2002. do 2012. se povećao broj izostanaka s posla zbog uzimanja lijekova koji izazivaju ovisnost za 17 posto.

Pritisak u industrijskim zemljama

"Previše stresa i previše opterećenja na poslu može dovesti do psihičkih problema i uzrokovati ovisnost", objašnjava i Njemački savez sindikata (DGB) na upit DW-a. To se posebno odnosi na sukobe sa šefovima i mobing. Ali i predugo radno vrijeme može dovesti do depresija i veće izloženosti ovisnostima.

"To se pogotovo odnosi na zaposlenike koji svoj rad obavljaju s jakim osjećajem dužnosti", objašnjava Schröder iz instituta WIdO.Zastupnica u Europskom parlamentu Steinruck kaže da ovo nije problem samo u Njemačkoj, nego u svim industrijskim zemljama.

Još tijekom studija mnogi posežu za sredstvima koja poboljšavaju učinkovitost, smatra ona. "Na američkim sveučilištima oko 25 posto studenata uzima doping." U Njemačkoj oko pet posto studenata uzima ova sredstava redovno, a to je već znak da je stanje alarmantno, kaže Steinruck.

Poduzeća imaju obveze

Njemački savez sindikata naglašava obveze poslodavaca: "Dobri radni uvjeti su prema našem mišljenju najbolja prevencija protiv ovisnosti. Alarmantno povećanje ovisnosti u Njemačkoj je još jedan razlog da se unaprijedi vrednovanje rada u obliku adekvatne plaće, organizacije rada i sigurnost radnih mjesta", napominju iz DGB-a.

Politička tema

Poduzeća mogu utjecati na zdravlje svojih zaposlenika i ponudom odgovarajućih tečaja, smatra direktor Njemačkog centra za ovisnost: "Može se raditi o meditaciji ili opuštanju i o sportu. Ovi tečajevi se mogu održavati tijekom radnog vremena ili ih poslodavac može sufinancirati."

Za zastupnicu u Europskom parlamentu Juttu Steinruckm je jasno da politika mora djelovati, kako bi se otežao pristup lijekovima za poboljšanje učinkovitosti: "Moramo smanjiti broj lijekovi koji su slobodno dostupni na internetu.

" Politika mora djelovati i preventivno - za to je potrebna državna kontrola radnog vremena, kao i reguliranje plaća, tako da su one dovoljne za život. "Privremeni rad, prisilna mobilnost i lažna samostalnost se zakonski moraju regulirati. To bi smanjilo pritisak na zaposlenike", kaže Steinruck.

Piše: Christian Ignatzi/Svjetlana Rezo/DW
27.08.2013. 16:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh