« Život
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
PODSVJESNA MANIPULACIJA

Dominantna ruka snažno utječe na naše životne odluke

Na donošenje životnih odluka ne utječu samo logika i moralne vrijednosti, veliku ulogu igra činjenica da li ste ljevak ili dešnjak

Više o

kognitivne sposobnosti

,

ljevaci

,

dešnjaci

,

životne odluke

Ako ste mislili da nas kroz život vode moralne vrijednosti, logično zaključivanje te prikupljeno znanje i iskustvo moramo vas razočarati jer izgleda da na naše odluke, bile one velike ili male, snažno utječe i dominacija nekoga uda.

Studija američkih znanstvenika sa fakulteta New School for Social Research pokazala je da dominacija nekog uda utječe na naše razmišljanje, i to na predvidljiv način, u raznim aspektima života, od jezika, preko mentalnih projekcija, pa sve do samih emocija. Pojednostavljeno, ljevaci i dešnjaci imaju različite stavove o apstraktnim idejama poput, vrijednosti, inteligencije i iskrenosti.

Znanstvenici su došli do zaključka da ljudi, u principu, preferiraju stvari koje se pojavljuju na istoj strani na kojoj je njihova dominantna ruka jer ih tako lakše percipiraju i barataju s njima. Također, dešnjake lijeva strana asocira na "loše", a desna strana na "dobro". Ista logika vrijedi i kod ljevaka, lijeva-dobro, desna-zlo.

Testovi su bili koncipirani tako da volonteri biraju između predmeta, bilo da se radilo o proizvodu kojeg bi kupili, ili osobe koju bi zaposlili, ili koje im je čudovište strašnije dešnjaci su rutinski izabirali ono što im je bilo s desne strane, a ljevaci ono što im je bilo s lijeve.

Ovo saznanje nije samo beznačajan laboratorijski eksperiment, ono se može primijeniti u stvarnom životu da bi se utjecalo na našu podsvijest, odnosno da bi se nama manipuliralo.

"Kako 90 posto populacije čine dešnjaci ljudi koji žele privući kupce, prodati proizvode, ili utjecati na glasaće trebali bi imati na umu da je esencijalno da se pojavljuju na desnoj strani monitora ili stranice u novinama", rekao je dr. Daniel Casasanto, stručnjak za kognitivne funkcije i voditelj istraživanja.               

29.02.2012. 12:55:22
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh