« Lifestlye MODA&STIL
objavljeno prije 4 godine i 10 mjeseci
K-ZONA

Dom za starije kao arhiv mode i odijevanja

Ivana Čuljak predstavit će projekt Inventura mode i odijevanja: ekonomija i kultura odijevanja osoba starije dobi koji od 2014. provodi CIMO u partnerstvu s Domom za stare i nemoćne osobe Trešnjevka

Vintage, nije li?
Vintage, nije li? (Tjaša Kalkan)
Više o

moda

,

Vox Feminae

,

dom za starije

U sklopu projekta „Trešnjevački seniori: zreli za umjetnost", u četvrtak, 27. lipnja u Društvenokulturnom centru Šesnaestica (Ozaljska 16/II) s početkom u 18h udruga K-zona organizira razgovor na temu mode i odijevanja u starijoj životnoj dobi.

Ivana Čuljak predstavit će projekt Inventura mode i odijevanja: ekonomija i kultura odijevanja osoba starije dobi koji od 2014. provodi Centar za istraživanje mode i odijevanja (CIMO) u partnerstvu s Domom za stare i nemoćne osobe Trešnjevka.

Projektom istraživači CIMO-a zalaze u prostor staračkog doma s ciljem istraživanja i dokumentiranja odnosa prema odijevanju i modi osoba starije životne dobi nekad i sada. U projektu osobe starije životne dobi uključuju se kao produktivni članovi društva koji komunikacijskim sjećanjem pridonose stvaranju arhiva mode i odijevanja, ne zanemarujući perspektivu koja obuhvaća aktualni kontekst života u domu. Preseljenje u novi životni prostor doma podrazumijeva "inventuru" vlastite arhive, a u tom postupku neki odjevni predmeti, obiteljski albumi i drugi predmeti predstavljaju kolekciju memorabilija u novom životnom prostoru, dok drugi bivaju odbačeni.

Preseljenje također podrazumijeva odbacivanje, ali i zadržavanje nekih prijašnjih odjevnih navika te stvaranje novih, što u konačnici mijenja osobnu garderobu namijenjenu prostoru doma. Odjevni predmeti sudjeluju u konstrukciji životnog blagostanja kao i životnog stila u kojem odjeća, modni dodaci i ukrasi postaju i ostaju neki oblik personalnog sjećanja djelujući poput arhivske leće.

Činom preseljenja iz poznatog okružja vlastitog doma u prostor zajedničkog stanovanja, osobe starije dobi razvijaju osobne strategije posebne brige i ekonomije u odnosu prema vlastitim stvarima.

Odgovarajući na uvjete novog životnog prostora, javlja se novi oblik pojedinačne ekonomije uzrokovane i motivirane novom životnom situacijom i drugačijim kontekstom u kojem se odvija njihov svakodnevni život.

21.06.2019. 14:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh