« Hi-tech
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
čitanje na struju

Dolazi novo doba e-čitača

Amazonov Kindle već je ušao u upotrebu i na prestižnom Princetonu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

Amazon

,

Kindle Fire

,

e-čitač

Istraživanje pokazuje kako je Kindle, elektronski čitač knjiga, puno bolji za okoliš od papirnatih knjiga, pa čak ako i na njemu čitate i novine. Iako se u zadnje vrijeme ekološka prihvatljivost e-čitača knjiga dovodi u pitanje, studija utjecaja Kindlea na okoliš koju je proveo Cleantech Group uzela je u obzir cijeli proces proizvodnje, od sirovine do finalnog proizvoda.

Podaci govore sljedeće: za vrijeme životnog vijeka jednog Kindlea proizvede se 168 kilograma CO2.  Ako u mjesec dana pročitate tri knjige, u roku od četiri godine proizvest ćete 1.074 kilograma CO2, a ako ćete Kindle svakodnevno upotrebljavati i za čitanje novina, ušteda bi bila dodatnih 26.098 kilograma ugljičnog dioksida.

U SAD-u su već neki fakulteti odlučili iskoristiti Kindle kao sredstvo za čitanje udžbenika, kako bi smanjili zagađenje i uštedjeli na papiru, među njima je čak i ugledni Princeton.

No uz svaku vrlinu, mora postojati i mana. Da biste mogli čitati vaše omiljene novine na Kindleu, potrebno ga je puniti, što znači da ćete koristiti određenu količinu struje za to. U slučaju kvara, uređaj treba reciklirati. Zasad takav servis ne postoji, no Amazon izjavljuje kako ćete uskoro pokvareni Kindle moći vratiti poštom, a tvrtka će se pobrinuti za reciklažu.

Završna matematika ukazuje na ekološku prihvatljivost jedino u slučaju da Kindle postane vaš jedini izbor za čitanje, a papirnate ćete knjige morati zaboraviti ukoliko vam je okoliš ispred užitka.

31.08.2009. 16:46:52
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh