« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
TELOVAC

Dolazi cjepivo koje zaustavlja tumore u razvoju

Univerzalno cjepivo koje bi moglo unijeti revoluciju u liječenje karcinoma mbit će dostupno za samo dvije godine

Više o

karcinom

,

cjepivo protiv raka

,

telovac

Cjepivo po imenu TeloVac dio je nove generacije lijekova koji koriste imunitet tijela kako bi sprječili razvoj bolesti. TeloVac su već koristili stotine Britanaca koji boluju od raka gušterače, jednog od najsmrtonosnijih oblika ove bolesti. No vjeruje se kako će biti učinkovit i protiv drugih oblika tumora, uključujući kožu, pluća i jetru. Karcinom dojke i prostate također bi mogao biti unutar dosega cjepiva.

U slučaju raka gušterače, koji je usmrtio i glumca Patrica Swayzea, stopa preživljavanja se jedva poboljšala u posljednjih 40 godina, a pacijenti tipično umiru unutar 6 mjeseci od uspostavljanja dijagnoze. Premda druga cjepiva obično pomažu u usporavanju razvoja bolesti, TeloVac je stvoren kao lijek.

Umjesto da napada stanice raka, poput mnogih postojećih lijekova, TeloVac pojačava snagu imunološkog sustava kako bi se sam borio protiv razvoja tumora. Cjepivo zapravo pruža podršku imunitetu da sam pronađe i uništi enzim telomerazu. Ovaj enzim se može pronaći u velikim količinama kod kancerogenih stanica, te ih učinkovito čini besmrtnima, omogučujući da žive i kad zdrave stanice odumru, što u konačnici olakšava razvoj i širenje tumora.

U najvećem testiranju tog tipa u Velikoj Britaniji, 1000 muškaraca i žena s uznapredovalom fazom raka gušterače, primilo je cjepivo uz normalne lijekove, ili su liječeni na uobičajen način. Rezultati iz 53 bolnice koje su sudjelovale u istraživanju neće biti dostupni sve do iduće godine, ali, neki su pacijenti prijavili znatno poboljšanje, te prognoze o barem dodatne dvije godine života.

15.04.2011. 16:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh