« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
BISKUP KOMARICA

Dolazak Josipovića znak nade za Hrvate u Republici Srpskoj

Biskup Komarica je kritizirao i hrvatske političare u BiH kazavši da su se u posljednjih petnaest godina ponašali kao da prognani Hrvati nisu dio njihovog naroda

Fotografija vijesti
Više o

Republika Srpska

,

biskup Komarica

,

Ivo Josipović

Banjalučki biskup Franjo Komarica ocijenio je posjet hrvatskog predsjednika Ive Josipovića Republici Srpskoj znakom nade za opstanak malobrojne hrvatske zajednice u tome entitetu u BiH.

"Očekujemo da se dolaskom predsjednika Josipovića k nama u entitet Republiku Srpsku i radnim sastankom s ovdašnjim političkim čelnicima počne ispunjavati naša nada da će konačno biti ostvareno ono što je samo proklamirano u Daytonu, a sve ovo vrijeme nije kako treba provedeno", rekao je Komarica čiju izjavu u subotu prenose lokalni mediji u Mostaru.

Izrazio je očekivanja da će Hrvatska, kao potpisnica Daytonskog sporazuma, u suradnji s domaćim političarima u BiH konačno poduzeti potrebne korake za opstanak i povratak.

"Petnaest godina nakon rata na području pola BiH de facto nema hrvatskog naroda nego jedan 'starački dom' ispunjen hrvatskom populacijom. Trebamo nužno omogućiti i mladim Hrvatima radna mjesta i realne šanse za njihov život na njihovoj ovdašnjoj očevini", dodao je banjalučki biskup.

Predsjednik Josipović će danas sudjelovati na 21. sjednici Igmanske inicijative na kojoj će se razgovarati o bilateralnim odnosima i suradnji u regiji. Na skupu će, po najavama, sudjelovati i srbijanski predsjednik Boris Tadić, crnogorski predsjednik Filip Vujanović i predsjedatelj predsjedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić. Drugoga dana posjeta BiH predsjednik Josipović će u nedjelju obići mjesta stradanja triju naroda u Republici Srpskoj, te će se susresti s tamošnjima Hrvatima i biskupom Komaricom. (hina/metro-portal)

29.05.2010. 11:43:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh