Metro-portal.hr

objavljeno 29.05.2010. 11:43:07
BISKUP KOMARICA

Dolazak Josipovića znak nade za Hrvate u Republici Srpskoj

Biskup Komarica je kritizirao i hrvatske političare u BiH kazavši da su se u posljednjih petnaest godina ponašali kao da prognani Hrvati nisu dio njihovog naroda

Fotografija vijesti
Banjalučki biskup Franjo Komarica ocijenio je posjet hrvatskog predsjednika Ive Josipovića Republici Srpskoj znakom nade za opstanak malobrojne hrvatske zajednice u tome entitetu u BiH.

"Očekujemo da se dolaskom predsjednika Josipovića k nama u entitet Republiku Srpsku i radnim sastankom s ovdašnjim političkim čelnicima počne ispunjavati naša nada da će konačno biti ostvareno ono što je samo proklamirano u Daytonu, a sve ovo vrijeme nije kako treba provedeno", rekao je Komarica čiju izjavu u subotu prenose lokalni mediji u Mostaru.

Izrazio je očekivanja da će Hrvatska, kao potpisnica Daytonskog sporazuma, u suradnji s domaćim političarima u BiH konačno poduzeti potrebne korake za opstanak i povratak.

"Petnaest godina nakon rata na području pola BiH de facto nema hrvatskog naroda nego jedan 'starački dom' ispunjen hrvatskom populacijom. Trebamo nužno omogućiti i mladim Hrvatima radna mjesta i realne šanse za njihov život na njihovoj ovdašnjoj očevini", dodao je banjalučki biskup.

Predsjednik Josipović će danas sudjelovati na 21. sjednici Igmanske inicijative na kojoj će se razgovarati o bilateralnim odnosima i suradnji u regiji. Na skupu će, po najavama, sudjelovati i srbijanski predsjednik Boris Tadić, crnogorski predsjednik Filip Vujanović i predsjedatelj predsjedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić. Drugoga dana posjeta BiH predsjednik Josipović će u nedjelju obići mjesta stradanja triju naroda u Republici Srpskoj, te će se susresti s tamošnjima Hrvatima i biskupom Komaricom. (hina/metro-portal)

29.05.2010. 11:43:07
http://metro-portal.hr/dolazak-josipovica-znak-nade-za-hrvate-u-republici-srpskoj/41223/