« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
MISIJA ZAPOSJEDANJA

Dolazak Britanaca u Sydney 1788. godine smatra se 'invazijom'

Dolazak britanskih doseljenika u sydneysku luku 1788. opisuje kao "velik i porazan udarac" za aboridžinsko pleme Eora

Karta Sydneyja iz 1789. godine
Karta Sydneyja iz 1789. godine (Wikipedia)
Više o

Austrija

,

Sydney

,

Britanci

,

aboridžini

Dolazak prvih britanskih doseljenika na područje Sydneyja 1788. ocijenjen je i nazvan invazijom u dokumentu što ga je objavilo sydneysko gradsko vijeće, nakon snažnog lobiranja aboridžinske zajednice Australije, izvijestili su u utorak općinski izvori, a prenosi Hina i druge svjetske agencije.

U sklopu glasovanja o planu razvoja grada, gradski vijećnici su se sa sedam glasova protiv dva izjasnili za dodatak kontroverznog dijela teksta o povijesti Sydneya. U dokumentu se dolazak britanskih doseljenika u sydneysku luku 1788. opisuje kao "velik i porazan udarac" za aboridžinsko pleme Eora, jer je završio "zaposjedanjem i oduzimanjem zemlje" koja je tradicionalno pripadala Aboridžinima.

"Unatoč negativnom utjecaju invazije koju je aboridižinska kultura morala podnijeti, ona se danas u svijetu smatra jednom od najstarijih kultura", stoji u dokumentu.

Prvi guverner države Novi Južni Welles, Arthur Philip ocijenio je kako je na području Sydneya u trenutku dolaska britanskih doseljenika 1788. živjelo najmanje 1.500 Aboridžina, a već iduće godine od epidemije vodenih kozica pomrlo ih je gotovo pola. Prije kolonizacije na području Australije živjelo je ukupno oko milijun pripadnika aboridžinskih plemena, a danas ih je ondje oko 470.000. U Australiji danas živi ukupno 22 milijuna stanovnika.

28.06.2011. 17:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh