« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci

Dolar oživio kao Feniks

Uzlet dolara na krilima Obamine pobjede

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

rast dolara

,

pobjeda Obame

,

oporavak dolara

Dolar je u srijedu ojačao prema euru na međunarodnim tržištima valuta, nakon što je kandidat Demokratske stranke Barack Obama izborio uvjerljivu pobjedu na američkim predsjedničkim izborima.

Euro je tako do podneva oslabio prema dolaru više od jedan posto, kliznuvši na 1,2840 dolara. Još je veći minus, iznad dva posto, zabilježio prema jenu, potonuvši na 126,40 jena.

Dolar je izgubio na vrijednosti prema jenu više od jedan posto, te se njime trgovalo po 98,45 jena.

Nakon gubitka vrijednosti u utorak dolar je počeo jačati pod utjecajem vala kupovina koji je pokrenut neposredno nakon objave američkih medija da je Obama izborio pobjedu na američkim predsjedničkim izborima.

"Dolar je na putu da nadoknadi dio izgubljene vrijednosti od utorka a rezultat američkih predsjedničkih izbora nedvojbeno mu je pružio potporu", zaključio je Gary Thomson iz CMC Marketsa, tumačeći da uzlet zelene novčanice počiva na brzoj objavi rezultata.

Ulagači su nakon toga preusmjerili pozornost na recesiju u svijetu, što je podržalo njihovu nesklonost riziku i pružilo potporu jenu kao niskorizičnoj valuti. Nasuprot tome, valute s višim prinosima, poput britanske funte, našle su se pod pritiskom.

Europa 

Očekuje se da će Europska središnja banka (ECB) i britanska središnja Bank of England (BoE) u četvrtak osjetno sniziti ključne kamatne stope u eurozoni, odnosno Velikoj Britaniji, kako bi prigušile usporavanje njihovih gospodarstava. Ta su očekivanja u srijedu dodatno pritisnula euro i funtu.

Predviđanja su dodatno zacementirale izjave člana izvršnog odbora ECB-a Juergena Starka da bi slabiji rast u eurozoni i fluktuacije cijena nafte mogli nakratko rezultirati negativnim stopama inflacije.

Najnoviji su podaci pokazali i pad prometa u maloprodaji eurozone u rujnu za 1,6 posto na godišnjoj razini, dok je indeks menadžera nabave u sektoru usluga u eurozoni za listopad revidiran naniže na 45,8 bodova, najnižu vrijednost u proteklih 10 godina. Vrijednosti ispod 50 bodova ukazuju na pad aktivnosti.

Među ostalim valutama isticala se i britanska funta, koja je oslabila prema dolaru oko jedan posto, kliznuvši na 1,5800 dolara pod utjecajem pojačanih očekivanja da će BoE sniziti kamatne stope za čak jedan postotni bod kako bi poduprla posustalo britansko gospodarstvo. (hina/metro-portal)

05.11.2008. 15:06:55
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh