« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci
neplaćeno

Dell zamolio radnike da ne dođu na posao

'Molimo vas da uzmete godišnji'

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Dell

,

gospodarska kriza

,

neplaćeni godišnji

,

rezanje troškova

,

računalna industrija

Američki proizvođač računala Dell Inc zatražio je od zaposlenika da razmotre mogućnost odlaska na petodnevni neplaćeni odmor u okviru nastojanja da se srežu troškovi poslovanja, u uvjetima slabljenja potražnje u cijelom svijetu.

"Zamolili smo zaposlene da na dragovoljnoj bazi razmotre mogućnost odlaska na neplaćeni odmor u trajanju do pet dana, što bi za kompaniju bila fleksibilna metoda smanjenja troškova", kazao je glasnogovornik Jess Blackburn.

Izvršni direktor kompanije Michael Dell obavijestio je zaposlenike o novim potezima elektronskom poštom u ponedjeljak a u utorak je kazao da očekuje nastavak procesa konsolidacije u tehnološkoj industriji, poručivši kompanijama u tom sektoru da prebrode teško razdoblje temeljitim promjenama poslovanja, restrukturiranjem i ulaganjima.

Dell je drugi po veličini proizvođač računala u svijetu, iza Hewlett-Packarda. Suočio se sa slabom potražnjom za osobnim računalima zbog slabljenja gospodarskih aktivnosti u svijetu. Tako je u drugom poslovnom tromjesečju zabilježio snažan pad dobiti, najavljujući pojačanu orijentaciju na povećanje udjela na tržištima u nastajanju, poput indijskog.

Američka je kompanija nadomak završetku programa smanjenja broja zaposlenih za 8.900 a ponudila je i otpremnine onima spremnim na prijevremeni odlazak u mirovinu.

Dell namjerava smanjiti operativne troškove u četvrtom tromjesečju, kazao je Blackburn nakon što je kompanija već ranije najavila da planira srezati troškove poslovanja za tri milijarde dolara godišnje u razdoblju od tri godine.

"Namjera je bolje pozicionirati Dell za dugoročno uspješno natjecanje s konkurencijom", dodao je glasnogovornik. (hina/metro-portal)

05.11.2008. 15:12:49
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh