« Film
objavljeno prije 4 mjeseca i 25 dana
DOKUKINO

Dokukino: Upoznaj autora

U razgovoru koji će moderirati filmski redatelj i kustos Ivan Ramljak saznat ćemo koji je izvor Čučićeve nepresušne zaigranosti i kako istovremeno manevrira sa sva tri filmska roda

Pa, svratite ;)
Pa, svratite ;) (Arhiva)
Više o

Dokukino KIC

,

Damir Čučić

U četvrtak 7. prosinca u 17 sati u sklopu programa Upoznaj autora i u suradnji s 21. Human Rights Film Festivalom Dokukinu KIC (Preradovićeva 5) predstavit će se višestruko nagrađivani redatelj i montažer Damir Čučić koji neumorno eksperimentira i slobodno kombinira sva tri filmska roda - dokumentarni, igrani i eksperimentalni. Široj javnosti Čučić je možda najpoznatiji po filmovima Pismo ćaći, koji je osvojio Veliku zlatnu arenu na 59. Festivalu igranog filma u Puli 2012. i Mitch - dnevnik jednog šizofreničara.

U razgovoru koji će moderirati filmski redatelj i kustos Ivan Ramljak saznat ćemo koji je izvor Čučićeve nepresušne zaigranosti i kako istovremeno manevrira sa sva tri filmska roda a da je u njima podjednako uspješan. Pričat ćemo o strukturnim i drugim manipulacijama kojima podvrgava svoje filmske zapise, na koje sve načine u svojem autorskom stvaralaštvu prelazi granice i propituje filmski medij, te što za njega znači hibridni film. Čučić će nam otkriti i zašto voli ulaziti u rizične projekte, u čemu je vrijednost improvizacije i što se događa kada protagonisti postanu sukreatori filma. Možda saznamo i kako je to sanjati film, sad već više od 25 godina.

Povod razgovoru je hrvatska premijera Čučićeva najnovijeg igrano-eksperimentalnog filma Polako nikuda koja će se održati dan ranije, u srijedu 6. prosinca u 19 sati u kinu Kinoteka u sklopu 21. Human Rights Film Festivala. 

Damir Čučić (1972, Brežice, Slovenija) se počeo baviti audiovizualnim djelatnostima 1989. u filmskoj autorskoj grupi Enthusia Planck. Tijekom protekla dva desetljeća razvijao se na više područja u audio-vizualnim medijima, ponajprije kao filmski redatelj i montažer te kao scenarist i producent. Djeluje na područjima eksperimentalnog, dokumentarnog i igranog filma. Autor je više od 40 dokumentarnih, eksperimentalnih filmova i kratkometražnih igranih filmova. Dobitnik je brojnih domaćih i međunarodnih filmskih nagrada. Njegovi filmovi prikazani su na festivalima u 40-ak zemalja s gotovo svih kontinenata i u programima niza europskih javnih televizija.

Njegov dugometražni igrani prvijenac Pismo ćaći osvojio je Veliku zlatnu arenu na 59. Festivalu igranog filma u Puli 2012. godine, a Čučić je nagrađen za najbolju montažu i nagradom Breza za najboljeg debitanta. Dokumentarni film Mitch - dnevnik jednog šizofreničara nagrađen je na međunarodnom festival dokumentarnog filma FID Marseille te je prikazan na prestižnim festivalima poput Sarajevo Film Festivala i DokuFest u Prizrenu.

Ulaz na razgovor je slobodan, a snimka će naknadno biti objavljena na volimdokumentarce.net i Restartovu You Tube kanalu 

05.12.2023. 10:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh