« Život
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
Velika obmana?

Dokazano: Kamen s Mjeseca je lažan!

Geolozi amsterdamskog Sveučilišta otkrili su da je tzv. mjesečev kamen zapravo okamenjeni komad drveta.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (AP)
Više o

Apollo 11

,

mjesečev kamen

Američki ambasador William Middendorf darovao je premijeru Nizozemske 1969. primjerak mjesečevog kamena, kojeg su astronauti donijeli sa slavne misije Apollo 11. Nakon smrti premijera Dreesa, kamen je završio u Nizozemskom nacionalniom muzeju (Rijksmuseum) i posao pravi magnet za posjetitelje.

Međutim, nedavno provedena, detaljna analiza Odsjeka za geologiju Sveučilišta u Amsterdamu pokazala je da se zapravo radi o komadiću fosiliziranog drveta koji sasvim sigurno ne potjeće iz svemira. Pretpostavlja se da je NASA Ministarstvu vanjskih poslova SAD-a svojedobno proslijedila nekoliko primjeraka lažnih mjesečevih kamena koji su onda poklonjeni raznim državama prilikom političkih posjeta.

S druge strane, otkriće ide u prilog brojnim teorijama zavjere koje kažu da je slijetanje na Mjesec zapravo snimljeno u hollywoodskim studijima. Sumnje u uspjeh Apollo misije pojavile su se na temelju snimaka prve šetnje po površini Mjeseca. Naime, na snimkama se ne vide zvijezde, sjene ljudi i stvari pokazuju u krivom smjeru, a američka zastava ponosno vijori u zraku iako na Mjesecu za to ne postoje uvjeti.

Zanimljivo je da je nizozemski muzej mjesečev kamen svojedobno osigurao na oko pola milijuna eura, dok se njegova današnja vrijednost procjenjuje na mizernih 50 eura.

Poklonici teorija zavjere inzistiraju da se slična istraživanja provedu i na drugim primjercima kamenja koji potječu iz Apollo misija.

NASA se odlučila na šutnju o cijelom slučaju.

30.08.2009. 17:27:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh