« Život
objavljeno prije 8 godina i 7 mjeseci
HARVARD

Dojenjem do inteligentnije djece?

Nalazi znanstvenika s Harvarda pokazuju kako djeca koja su bila dojena imaju bolje rezultate na testovima inteligencije.

Što duže jedete samo ovo, bit ćete inteligentniji
Što duže jedete samo ovo, bit ćete inteligentniji (Dreamstime)
Više o

djeca

,

dojenje

,

bebe

,

kvocijent inteligencije

,

IQ

Dojenje izaziva dosta kontroverzi, od dojenja u javnosti pa do potpuno oprečnih stavova koje o njemu imaju pedijatri i roditelji. No, rezultati istraživanja provedenog na Harvardu možda će donijeti odlučan bod za promicatelje dojenja. 

Naime, u istraživanju čije su rezultate objavili u časopisu JAMA Pediatrics praćeno je više od 1300 djece od rođenja do sedme godine života, a djeca su bila dojena od mjesec dana do više od godine dana.

Svaki dodatni mjesec dojenja povezan je u rezultatima s povećanjem kvocijenta inteligencije od 0.3 boda do dobi od 3 godine i povećanjem od 0.5 bodova do dobi od sedam godina.

Zanimljivo je da je utjecaj dojenja bio prisutan bez obzira na ostale čimbenike kao što su IQ roditelja ili njihovog obrazovanja i prihoda.

Dojenje je najviše povezano s kvocijentom inteligencije kod djece koja su tijekom prvih pola godine života isključivo konzumirala majčino mlijeko. 

31.07.2013. 15:03:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh