« Zdravlje
objavljeno prije 8 godina i 6 mjeseci
MA DA?!

Dojenje je sigurno i kad pijete lijekove

Žene koje doje mogu sigurno koristiti mnoge lijekove jer koristi od dojenja nadmašuju štete od izloženosti djeteta većini lijekova

Korist od dojenja veća od štete zbog lijekova
Korist od dojenja veća od štete zbog lijekova (Shutterstock)
Više o

lijekovi

,

dojenje

,

sigurno dojenje

,

neželjene posljedice

Američko pedijatrijsko udruženje u preporuci navodi da se majkama, zbog straha da će lijekovi koji se prenose majčinim mlijekom nanijeti štete bebi, možda "neprimjereno savjetuje" da prestanu dojiti ili da prestanu uzimati lijekove ako doje.

"Zbog toga što su liječnici zabrinuti zbog rizika koje nose lijekovi ponekad se ženam to govori i pri tom se ne razmišlja o potencijalnim koristima dojenja", kazala je voditeljica istraživanja Hari Cheryl Sachs.

Među koristima od dojenja su smanjeni rizik od upale uha, astme ili sindroma iznenadne dojenačke smrti.

Sachs kaže da svojstva lijeka, uzima li se on kratkoročno ili dugoročno, te dob i zdravlje bebe utječu na to koliko je sigurno istodobno uzimati lijek i dojiti.

"Teško je dati jednoznačnu preporuku jer to ovisi o nizu faktora", kaže Sachs iz pedijatrijskog odjela ureda za procjenu lijekova Američke uprave za hranu i lijekove (FDA). "Uvijek se radi o odluci koja važe rizike i koristi."

U preporuci američkog pedijatrijskog udruženja objavljenoj u časopisu Pediatrics navodi se da se to tijelo fokusiralo na nekoliko skupina lijekova među kojima su i antidepresivi i sredstva za prestanak pušenja.

Što se tiče antidepresiva napisali su da se zbog njihove dugotrajne upotrebe i dugog vremena razgradnje mogu nakupljati u organizmu bebe.

Pedijatri "savjetuju oprez" i za neke snažne lijekove protiv bolova poput kodeina, no drugi poput morfija smatraju se sigurnijima jer se uzimaju u najnižoj mogućoj dozi i najkraće moguće vrijeme.

Sredstva za odvikavanje od pušenja smatraju se sigurnima, no ipak se savjetuje da se izbjegava vareniklin.

"Početna teza izviješća koja naglašava da je velika veća lijekova kompatibilna s dojenjem vrlo je značajna u pokušaju da se preokrene strah i percepcija dojilja i mnogih zdravstvenih djelatnika", kaže ravnatelj odjela za majčinstvo dječje bolnice u Torontu Gideon Koren

28.08.2013. 18:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh