« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 8 mjeseci
EHH ...

Dogovoren okvirni plan za rješenje američke krize

Američki senatori trebali bi u utorak predstaviti plan rješavanja proračunske krize i krize nastale oko ograničavanja limita zaduživanja

Hoće li doći do dogovora
Hoće li doći do dogovora (Arhiva)
Više o

SAD

,

kriza

,

fiskalna litica

Petnaesti dan paralize državne uprave, zbog koje se skoro milijun javnih službenika našlo na prisilnom neplaćenom dopustu, šefovi demokrata i republikanaca u Senatu su, kako sada izgleda, blizu dogovoru oko plafona zaduživanja koji bi od četvrtka mogao predstavljati veliku prijetnju prvoj ekonomiji svijeta. Nada u sve izgledniji dogovor demokrata i republikanaca djelovala je poticajno na svjetske burze, od Tokija do Frankfurta.

Vođa demokratske većine u Senatu Harry Reid i vođa republikanske manjine Mitch McConnell zvučali su u ponedjeljak vrlo optimistično, najavljujući brzo rješenje izlaska iz 'dviju slijepih ulica'.

'Okvir sporazuma je dogovoren, moraju se još samo precizirati neki detalji', kazao je republikanski senator Bob Corker. Optimizam dijeli i Bijela kuća, no izvor koji je želio ostati anoniman upozorava na nastavak otpora republikanaca, posebice u Predstavničkom domu gdje čine većinu. Oni bi uskoro trebali glasovati o prijedlogu o plafonu zaduživanja do 7. veljače i radu javne uprave do 15. siječnja.

Mjere koje je razradio Predstavnički dom preinačuju tekst o kojemu se trenutačno pregovara u Senatu, a izmjene se najviše odnose na Obaminu reformu zdravstvenog sustava. Kako doznaje AFP, porez na medicinske aparate bi se odgodio na dvije godine, a zastupnici u Kongresu biti će lišeni saveznih potpora koje njima i ministrima omogućuju smanjenje cijene zdravstvenog osiguranja.

15.10.2013. 19:07:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh