Metro-portal.hr

objavljeno 05.02.2024. 00:02:00

Dogodilo se na današnji dan - 5. veljače

Patentiran prvi peep show s pokretnim slikama, izašao prvi broj Reader's Digesta, treća ekspedicija stigla na Mjesec

Dogodilo se na današnji dan 5. veljače
Dogodilo se na današnji dan 5. veljače (Arhiva)

Obično su tema ovakvih rubrika strašno ozbiljni događaji i stvari od svjetskog značenja. Pa, današnji prvi u neku ruku i jest, jer je zacijelo promijenio mnoge živote, a i brakove, na bolje. Naime, prvi peep show s pokretnim slikama patentiran je upravo na današnji dan daleke 1861. godine, a lukavi poduzetnik zvao se Samuel Goodale iz Cincinnatija.

Ozbiljnija štampa pojavila se dosta kasnije. Reader's Digest možda je u današnje vrijeme izgubio svoj utjecaj, no nakon prvog broja 1922. godine, slijedećih sedamdesetak godina bio je možda i jedna od najcitiranijih tiskovina, a novinari koji su pisali za Digest stvarali su trendove i mitove.

Treća ekspedicija na Mjesec stigla je na današnji dan 1971. godine, pristavši lunarnim modulom blizu Fra Maura. Alan Shepard i Edward Mitchell hodali su Mjesečevom površinom 4 sata, skupljajući uzorke.

Iako je iz današnje perspektive putnika avionom maltretiranje na aerodromu normalna stvar, skidanje cipela i nemogući redovi za ulazak u duty free zonu nešto što je svakodnevna stvar, zapravo je obavezni pregled uveden na današnji dan ne tako davne 1972. godine na letovima u SAD-u.

Rođendani poznatih osoba na današnji dan uključuju Johna Boyda Dunlopa, izumitelja guma punjenih zrakom, Andre-Gustave Citroena, čije prezime govori sve, Zsu Zsu Gabor, glumicu Jennifer Jason Leigh i nogometaša Cristiana Ronalda.

05.02.2024. 00:02:00
http://metro-portal.hr/dogodilo-se-na-danasnji-dan-5-veljace/14624/