Metro-portal.hr

objavljeno 28.08.2023. 00:02:00

Dogodilo se na današnji dan - 28. kolovoza

Fotografiran prvi tornado, otvorena prva dostavna služba, Martin Luther King održao poznati govor

Dogodilo se na današnji dan 28. kolovoza
Dogodilo se na današnji dan 28. kolovoza (Arhiva)

Nakon što je patentiran fotoaparat, prirodne pojave postale su jedna od omiljenih tema prvih kroničara svog doba na olovnim pločama. Vesterni su opjevali likove koji obavijeni dimom baruta i s crnom krpom preko glave bilježe povijest obitelji i svijeta oko sebe, i najčešće nešto pođe po krivu prvi put. No, neki su se vrlo brzo izvještili u novoj umjetnosti, tako da je već 1884. napravljena prva fotografija tornada. Kada se zamisle uvjeti i vrijeme potrebno da se takva fotografija napravi, može se samo skinuti kapa snimatelju.

Dostava od vrata do vrata već je toliko uobičajena da je jedina dilema kome povjeriti takav zadatak, paru Äčudnih likova na biciklima, otkačenom tipu na skuteru ili korporativno utegnutom mladcu u kombiju. Prvi takav servis danas slavi 103 godine, jer je 1907. United Parcel Service (UPS), legenda sa smeđim kamionima i momcima u kratkim hlačicama počeo s radom.

I have a dream .... možda je jedna od najpoznatijih rečenica u ljudskoj povijesti, odmah do omiljenih citata iz Biblije. Pripada, naravno, velečasnom Martinu Lutheru Kingu mlađem i predstavlja dio povijesnog govora pred washingtonskim Lincoln Memorialom i stotinama tisuća okupljenih aktivista za prava obojenih.

AIDS je jedna od onih stvari koje vam uvijek mogu utjerati strah u kosti i čini se kao da je oduvijek s nama. Ipak, opaka je bolest bojažljivo najavljena tek 1981. godine, kada je američki Centar za kontrolu bolesti objavio da se pojavnost pneumocistitisa i Kaposijevog sarkoma kod gay muškaraca raširila do mjere kada je potrebno javnost obavijestiti o tome.

Saddam Hussein bio je vjeran saveznik SAD-a praktički od svog dolaska na vlast vojnim udarom, a neki izvori tvrde i daleko prije, uplećući CIA-u u priÄču. Što god od toga bilo istina, Saddam je na kratkom lancu držao najveću prijetnju SAD-u i Izraelu, Iran, tijekom desetogodišnjeg rata na obalama Eufrata. No, kao i svaki diktatora tog tipa, i Saddam se osjetio većim od života, pa je na današnji dan Kuvajt proglasio 19. iračkom provincijom. Epilog tog ne pretjerano inteligentnog poteza završio je s dva rata, potpunom devastacijom Iraka i milijardama dolara u džepovima vlasnika privatnih vojski i prijateljskih tvrtki američke vlade koje obnavljaju ono što je vojska SAD-a razorila.

Što se tiče poznatih rođenih na današnji dan, vrijedi spomenuti njemačkog pjesnika Johana Wolfganga von Goethea, dugogodišnjeg svjetskog rekordera u skoku udalj Boba Beamona i idola tinejdžerica, glumca Jasona Priestleya.

28.08.2023. 00:02:00
http://metro-portal.hr/dogodilo-se-na-danasnji-dan-28-kolovoza/20948/