« Dogodilo se na današnji dan
objavljeno prije 11 mjeseci i 28 dana

Dogodilo se na današnji dan - 2. svibnja

Uhićena Anne Boleyn, izdana Biblija kralja Jamesa, pao Berlin, raketiran Zagreb tijekom Bljeska

Dogodilo se na današnji dan 2. svibnja
Dogodilo se na današnji dan 2. svibnja (Arhiva)
Više o

David Beckham

,

Katarina Velika

,

Mustafa Nadarević

,

dogodilo se na današnji dan

,

rođendani slavnih osoba

,

rođeni na današnji dan

,

2. svibnja

,

Manfred von Richthofen

,

Bing Crosby

Anne Boleyn, druga od šest žena zloglasnog engleskog kralja Henryja VIII na današnji je dan 1536. godine uhićena i zatvorena uz optužbe za preljub, incest, vještičarenje i izdaju. Nakon 17 dana tamnovanja pogubljena je 19. svibnja, dva dana nakon trojice navodnih suučesnika u zločinu koji joj je, prema povijesnim izvorima, natovario Thomas Cromwell.

Biblija kralja Jamesa, službena verzija Svetog pisma prema standardima Engleske crkve ugledala je danje svjetlo na današnji dan 1611. godine, a tiskao ju je Robert Barker. Nakon što je Henry VIII odvojio englesku crkvu od Vatikana i izdao svoju Bibliju, ova je postala službenom nakon svih ispravki koje su unijeli puritanci.

Nakon četiri godine iscrpljujućeg ratovanja protiv Hitlera, vojnici Crvene armije uspješno su prodrli u samo srce nacističke Njemačke i izvjesili zastavu Sovjetskog Saveza na Reichstag u Berlinu 2. svibnja 1945. godine.

Dan nakon početka operacije Bljesak kojom je hrvatska vojska u samo 36 sati oslobodila zapadnu Slavoniju, prema naredbi Milana Martića počelo je raketiranje Zagreba. Rakete s kazetnim punjenjima eksplodirale su iznad centra grada i zasule šire područje centra eksplozivnim zvončićima. Poginulo je 7 ljudi, a 145 je ranjeno.

Od poznatih ljudi rođenih na današnji dan vrijedi izdvojiti rusku caricu Katarinu II poznatu i po nadimku Velika, koja je čeličnom rukom vladala Rusijom pune 34 godine, modernizirajući feudalnu Rusiju, približivši je standardom ostalim europskim monarhijama.

Na samom kraju 19. stoljeća, 1892. godine rođen je možda i najpoznatiji vojni pilot svih vremena, zloglasni Crveni barun Manfred von Richthofen, koji je u samo dvije godine službe u zračnim snagama dobio 80 zračnih bitaka, više od bilo kojeg drugog pilota. Srušen je 21. travnja 1918. godine iznad francuskog Amiensa.

Rođendane na današnji dan imaju i glazbenik Bing Crosby, glumac Mustafa Nadarević i nogometaš David Beckham.

02.05.2023. 00:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh