Metro-portal.hr

objavljeno 02.05.2023. 00:02:00

Dogodilo se na današnji dan - 2. svibnja

Uhićena Anne Boleyn, izdana Biblija kralja Jamesa, pao Berlin, raketiran Zagreb tijekom Bljeska

Dogodilo se na današnji dan 2. svibnja
Dogodilo se na današnji dan 2. svibnja (Arhiva)

Anne Boleyn, druga od šest žena zloglasnog engleskog kralja Henryja VIII na današnji je dan 1536. godine uhićena i zatvorena uz optužbe za preljub, incest, vještičarenje i izdaju. Nakon 17 dana tamnovanja pogubljena je 19. svibnja, dva dana nakon trojice navodnih suučesnika u zločinu koji joj je, prema povijesnim izvorima, natovario Thomas Cromwell.

Biblija kralja Jamesa, službena verzija Svetog pisma prema standardima Engleske crkve ugledala je danje svjetlo na današnji dan 1611. godine, a tiskao ju je Robert Barker. Nakon što je Henry VIII odvojio englesku crkvu od Vatikana i izdao svoju Bibliju, ova je postala službenom nakon svih ispravki koje su unijeli puritanci.

Nakon četiri godine iscrpljujućeg ratovanja protiv Hitlera, vojnici Crvene armije uspješno su prodrli u samo srce nacističke Njemačke i izvjesili zastavu Sovjetskog Saveza na Reichstag u Berlinu 2. svibnja 1945. godine.

Dan nakon početka operacije Bljesak kojom je hrvatska vojska u samo 36 sati oslobodila zapadnu Slavoniju, prema naredbi Milana Martića počelo je raketiranje Zagreba. Rakete s kazetnim punjenjima eksplodirale su iznad centra grada i zasule šire područje centra eksplozivnim zvončićima. Poginulo je 7 ljudi, a 145 je ranjeno.

Od poznatih ljudi rođenih na današnji dan vrijedi izdvojiti rusku caricu Katarinu II poznatu i po nadimku Velika, koja je čeličnom rukom vladala Rusijom pune 34 godine, modernizirajući feudalnu Rusiju, približivši je standardom ostalim europskim monarhijama.

Na samom kraju 19. stoljeća, 1892. godine rođen je možda i najpoznatiji vojni pilot svih vremena, zloglasni Crveni barun Manfred von Richthofen, koji je u samo dvije godine službe u zračnim snagama dobio 80 zračnih bitaka, više od bilo kojeg drugog pilota. Srušen je 21. travnja 1918. godine iznad francuskog Amiensa.

Rođendane na današnji dan imaju i glazbenik Bing Crosby, glumac Mustafa Nadarević i nogometaš David Beckham.

02.05.2023. 00:02:00
http://metro-portal.hr/dogodilo-se-na-danasnji-dan-2-svibnja/58365/