« Dogodilo se na današnji dan
objavljeno prije 8 mjeseci i 12 dana

Dogodilo se na današnji dan - 11. srpnja

Zheng He krenuo na istraživanje obala Azije, a James Cook na svoje treće i posljednje putovanje

Dogodilo se na današnji dan 11. srpnja
Dogodilo se na današnji dan 11. srpnja (Arhiva)
Više o

Giorgio Armani

,

dogodilo se na današnji dan

,

11. srpnja

,

rođendani slavnih osoba

,

rođeni 11. srpnja

,

Yul Brynner

,

Robert Bruce

Zheng He, legendarni kineski general i moreplovac, na današnji je dan 1405. godine krenuo u svoje prvo od sedam istraživanja svijeta, oplovivši cijelu obalu Azije sve do Saudijske Arabije i istočne Afrike. Kao potomak perzijske obitelji koja je služila na mongolskom dvoru, dobio je razne počasti nakon što je zarobljen u bitci između kineske dinastije Ming i mongolskih snaga. Kastriran je i postao je eunuh, savjetnik kineskog cara i vrhovni zapovjednik obrane Nanjinga. Umro je na povratku sa zadnje ekspedicije u Hormuški tjesnac.

Još jedan veliki istraživač na današnji je dan 1776. godine razvio svoja jedra i krenuo u nepoznato. James Cook isplovio je na brodu Resolution prema Tahitiju, no ovo je putovanje bilo i kobno za velikog moreplovca. Kako su na Havajima lokalni domoroci ukrali jedan od njegovih čamaca, pokušao je ponovno primjeniti isprobanu taktiku na ostalim pacifičkim otocima, pokušavši oteti lokalnog kralja i zamijeniti ga za ukradene stvari. No, u žestokoj borbi Havajci su odbili Cookove ljude, a dok je pokušavao ući u čamac i povući se na usidreni brod pogođen je u glavu i zatim izboden noževima u plićaku.

U doba Divljeg Zapada na istočnoj obali još uvijek su se održavali dueli između dostojanstvenika koji su se posvađali. Tako je na današnji dan 1804. godine riješena i politička prepirka između tadašnjeg potpredsjednika SAD Aarona Burra i bivšeg ministra financija Alexandera Hamiltona. Potpredsjednik se pokazao vještijim strijelcem i smrtno je ranio svog oponenta.

Od poznatih osoba koje su rođene na današnji dan treba spomenuti škotskog kralja Roberta Brucea, glumca Yula Brynnera i dizajnera Giorgia Armania.

11.07.2023. 00:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh