Metro-portal.hr

objavljeno 30.09.2023. 16:42:00
NAGRADE

Dodjela nagrada 25 FPS 2023

Posljednji dan 25 FPS-a započinje okruglim stolom kojim zatvaramo simpozij „Izazovi filmske arhivistike i estetika recikliranog filma“, a nastavlja se uz selekciju žirijevca američkog nezavisnog filmaša Rossa Lipmana

Vrijeme je za nagrade...
Vrijeme je za nagrade... (Arhiva)

Posljednji festivalski dan započinje okruglim stolom kojim zatvaramo simpozij „Izazovi filmske arhivistike i estetika recikliranog filma", a nastavlja se uz selekciju žirijevca američkog nezavisnog filmaša Rossa Lipmana, poseban hrvatski program uz filmove Ane Bilankov, Darka Fritza i Ane Buljan, te projekciju nagrađenih filmova. Za kraj donosimo izvanredan performans proširenog kina Hrvoja Spudića, Andre Giunia i Tina Dožića, Aiomena.

Na okruglom stolu, koji će se održati u kinu Kinoteka u 12 sati, sudjelovat će umjetnica Sylvia Schedelbauer, restaurator i nezavisni filmski umjetnik Ross Lipman, Lucija Zore, filmska arhivistica iz Hrvatskog državnog arhiva te kritičar Ivan Velisavljević. Riječ će biti o stanju i izazovima filmske arhivistike, očuvanju eksperimentalnog i neprofesijskog filma, te povijesnom značaju, estetskim dosezima i različitim uporabama recikliranog filma. Raspravu će moderirati filmska kritičarka i kustosica simpozija Ejla Kovačević.

U 16 sati Ross Lipman predstavlja svoj program „Reverse Engineering the Wheel" u kojem pokušava „shvatiti dinamiku sukoba osjećaja i intelekta". Njegov kratkometražni kolaž found footage i arhivskih materijala 10-17-88 lirsko je i spekulativno ostvarenje otisnuto na optičkom pisaču, srednjemetražni Između dva filma, impozantni filmski esej u kojem se iscrtava Lipmanova profesionalna putanja između međunarodnog filma i američke avangarde.

Hrvatski program, Refleksi, na rasporedu je u 18 sati. Publika će imati priliku premijerno pogledati transtemporalno filmsko putovanje Ane Bilankov o izbjegličkom logoru u sinajskoj pustinji, Dohvatiti Sunce: El Shatt, film Darka Fritza koji polazi od modela utopijskog naselja koji se nikada nije ostvario, Zamišljene budućnosti: Turizam i Sve što nije pustinja ne postoji, poemu Ane Buljan koja nastaje iz opustošenih otočkih krajolika. Ana Bilankov i Darko Fritz pridružit će nam se na razgovoru nakon projekcije.

Program u 20 sati rezerviran je za projekciju najboljih filmova s Festivala - dobitnike Grand prixa, nagrade žirija i publike, a za festivalsku završnicu umjetnički trio Spudić, Giunio i Dožić premijerno će izvesti svoj projekt za prošireno kino, Aiomena, koji predstavlja pokušaj rekonstrukcije nepostojećeg mjesta iz različitih medijskih materijala.

Ulaz na sve projekcije i programe festivala je slobodan uz obavezno preuzimanje besplatnih ulaznica na blagajni kina Kinoteka koja se otvara sat vremena prije prve projekcije.

Službene stranice festivala: www.25fps.hr

Facebook: www.facebook.com/Festival25FPS

Twitter: www.twitter.com/festival25fps

Instagram: www.instagram.com/25fps_festival

Vimeo: www.vimeo.com/festival25fps

30.09.2023. 16:42:00
http://metro-portal.hr/dodjela-nagrada-25-fps-2023/144047/