« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
DOBAR POTICAJ

Dodijeljene stipendije "Za žene u znanosti 2010."

Stipendije u iznosu četiri tisuće eura, namijenjene dovršetku doktorskih disertacija iz područja prirodnih znanosti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Milivoj Keber/CROPIX)
Više o

stipendije

,

žene

,

znanost

Mlade hrvatske znanstvenice Iva Kavčić, Petra Peharec, Ivana Šoljić Jerbić i Lana Vasung primile su večeras na svečanosti u Hrvatskom državnom arhivu stipendiju nacionalnog programa stipendiranja "Za žene u znanosti", koje dodjeljuju Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO pri Ministarstvu kulture i L'Oreal Adria.

Znanstvenicama su stipendije uručili generalni direktor L'Oreala Adria Julio Quiroga i član Hrvatskog povjerenstva za UNESCO akademik Vladimir Paar.

Državni tajnik Ministarstva znanosti, obrazovanje i športa Dražen Vikić Topić ukazao je na važnost žena u znanosti, posebice što od 2008. godine u Hrvatskoj ima više žene doktora znanosti nego muškaraca. Podsjetio je da je 2009. čak pet žena dobilo Nobelovu nagradu, iako je od osnutka te nagrade do danas Nobela dobilo tek pet posto žena.

Akademik Vladimir Paar naglasio je da na natječaj svake godine dolazi sve veći broj izuzetno kvalitetnih prijava radova koji se objavljuju u vodećim znanstvenim časopisima. Izrazio je zadovoljstvo razinom i rastom znanstvenog potencijala u Hrvatskoj te pohvalio vrhunske rezultate samozatajnih znanstvenica, zauzevši se za više žena i na vodećim mjestima u znanosti.

Predsjednik natječajnog povjerenstva akademik Zvonko Kusić poručio je dobitnicama da su ponos Hrvatske te nada za izlazak iz krize. Istaknuo je da su kriteriji za dodjelu nagrada bili rigorozni. Izabirali smo kandidatkinje kao da odlučujemo o znanstveno-nastavnim zvanjima, kazao je.

Julio Quiroga podsjetio je da je ovogodišnji rekordan broj prijavljenih mladih znanstvenica na natječaj dokaz kako je stipendija postala priznata u akademskim krugovima te znak prestiža. Nekada zanemarene pa i diskriminirane, žene su danas predvodnice u znanosti, rekao je.

Iva Kavčić (1979.) je diplomirani inženjer geofizike za zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, Petra Peharec (1980.) je diplomirani inženjer molekularne biologije, također s PMF-a, Ivana Šoljić Jerbić (1982.) je diplomirani inženjer kemije sa zagrebačkog Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije, a Lana Vasung (1983.) je doktorica medicine s Hrvatskog instituta za istraživanje mozga Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Program "Za žene u znanosti" provodi se u Hrvatskoj od 2007., a dosad je nagrađeno 14 mladih znanstvenica. (hina/metro-portal)

27.01.2010. 22:21:31
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh