« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
NAGRADA IVO HORVAT

Dodijeljene nagrade za dostignuća u zaštiti prirode

Povodom dana zaštite prirode Ministarstvo kulture je dodijelilo nagrade Pauli Durbešić i Barbari Žitković

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Biljana Gaurina/Cropix)
Više o

Božo Biškupić

,

zaštita prirode

,

pijani vozač

,

crne rupe

,

druge dimenzije

Ministar kulture Božo Biškupić uručio je danas nagradu "Ivo Horvat" za životno djelo prof. dr. Pauli Durbešić te Barbari Žitković istoimenu godišnju nagradu.

Nagradu "Ivo Horvat" za izvanredna dostignuća u području zaštite prirode Ministarstvo kulture dodjeljuje u povodu 22. svibnja, Dana zaštite prirode u Republici Hrvatskoj i Međunarodnog dana biološke raznolikosti. Nagrada se sastoji od povelje, plakete (na kojoj je ugraviran lik znanstvenika i prirodoslovca Ive Horvata, rad akademskog kipara Damira Mataušića) i novčanog iznosa od 60.000 kuna (za životno djelo), odnosno 30.000 kuna (godišnja nagrada).

U obrazloženje za dodjelu nagrade za životno djelo prof. dr. Pauli Durbešić navodi se kako je ona svojim izvanrednim doprinosom i radom na zaštiti prirode obilježila područje prirodoslovlja kao znanosti, a njezina ostvarenja ostaju trajno dobro Hrvatske. Objavila je preko stotinu znanstvenih i stručnih radova. Dobitnica je Godišnje državne nagrade za znanost, plakete Hrvatskog ekološkog društva, zatim Hrvatskog biološkog društva, Slovenskog entomološkog društva i Nacionalnog parka Risnjak. Bila je dugogodišnji predavač na Šumarskom i Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Dugogodišnja je predsjednica Hrvatskog ekološkog društva.

U obrazloženju za dodjelu godišnje nagrade Barbari Žitković ističe se da je ona cijeli radni vijek do umirovljenja provela u sustavu odgoja i obrazovanja mladih generacija kao nastavnica biologije u Osnovnoj školi "Bogumil Toni" u Samoboru. Kao izniman doprinos zaštiti prirode u 2009. izdvojena je njezina knjiga "Zaštićene biljke Samoborskog područja i Parka prirode Žumberak-Samoborsko gorje" koja je rezultat višegodišnjeg istraživanja i dugogodišnjeg rada na proučavanju zaštićenih biljnih svojti samoborskog područja. U knjizi su detaljno prikazane 182 ugrožene biljne vrste i dijelovi njihovog staništa, a svaka je opisana na razumljiv način pa ih je uz priložene fotografije i crteže moguće lako prepoznati. Time je taj park prirode dobio značajno djelo o prirodnim vrijednostima na svome području, a i poticaj za daljnja istraživanja i napore u očuvanju biljnog svijeta Žumberka i Samoborskog gorja.

Ministar kulture Božo Biškupić čestitao je dobitnicama nagrade na vrhunskim dostignućima, a hrvatskim građanima Dan zaštite prirode. "Šaljemo poruku hrvatskoj javnosti da živimo u zemlji s velikim bogatstvom biološke raznolikosti i prirodne baštine te naš daljnji gospodarski razvoj mora uzeti u obzir važnost njihova očuvanja", istaknuo je. Podsjetio je kako je ova, 2010. godina proglašena od Ujedinjenih naroda Međunarodnom godinom biološke raznolikosti kako bi se dodatno senzibilizirala javnost na razmišljanje o važnosti opstanka svih živih bića na Zemlji.

Ministru Biškupiću je Paula Durbešić darovala fotografiju iz 1962. na kojoj je znanstvenik i prirodoslovac Ivo Horvat s njom i kolegama. Ministra je pozvala da se založi za rješavanje problema odvodnje u nacionalnom parku Plitvička jezera, a on je odgovorio da će se oko toga potruditi i vidjeti što se može napraviti.(hina/metro-portal)

21.05.2010. 13:35:52
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh