Metro-portal.hr

objavljeno 21.05.2010. 13:35:52
NAGRADA IVO HORVAT

Dodijeljene nagrade za dostignuća u zaštiti prirode

Povodom dana zaštite prirode Ministarstvo kulture je dodijelilo nagrade Pauli Durbešić i Barbari Žitković

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Biljana Gaurina/Cropix)

Ministar kulture Božo Biškupić uručio je danas nagradu "Ivo Horvat" za životno djelo prof. dr. Pauli Durbešić te Barbari Žitković istoimenu godišnju nagradu.

Nagradu "Ivo Horvat" za izvanredna dostignuća u području zaštite prirode Ministarstvo kulture dodjeljuje u povodu 22. svibnja, Dana zaštite prirode u Republici Hrvatskoj i Međunarodnog dana biološke raznolikosti. Nagrada se sastoji od povelje, plakete (na kojoj je ugraviran lik znanstvenika i prirodoslovca Ive Horvata, rad akademskog kipara Damira Mataušića) i novčanog iznosa od 60.000 kuna (za životno djelo), odnosno 30.000 kuna (godišnja nagrada).

U obrazloženje za dodjelu nagrade za životno djelo prof. dr. Pauli Durbešić navodi se kako je ona svojim izvanrednim doprinosom i radom na zaštiti prirode obilježila područje prirodoslovlja kao znanosti, a njezina ostvarenja ostaju trajno dobro Hrvatske. Objavila je preko stotinu znanstvenih i stručnih radova. Dobitnica je Godišnje državne nagrade za znanost, plakete Hrvatskog ekološkog društva, zatim Hrvatskog biološkog društva, Slovenskog entomološkog društva i Nacionalnog parka Risnjak. Bila je dugogodišnji predavač na Šumarskom i Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Dugogodišnja je predsjednica Hrvatskog ekološkog društva.

U obrazloženju za dodjelu godišnje nagrade Barbari Žitković ističe se da je ona cijeli radni vijek do umirovljenja provela u sustavu odgoja i obrazovanja mladih generacija kao nastavnica biologije u Osnovnoj školi "Bogumil Toni" u Samoboru. Kao izniman doprinos zaštiti prirode u 2009. izdvojena je njezina knjiga "Zaštićene biljke Samoborskog područja i Parka prirode Žumberak-Samoborsko gorje" koja je rezultat višegodišnjeg istraživanja i dugogodišnjeg rada na proučavanju zaštićenih biljnih svojti samoborskog područja. U knjizi su detaljno prikazane 182 ugrožene biljne vrste i dijelovi njihovog staništa, a svaka je opisana na razumljiv način pa ih je uz priložene fotografije i crteže moguće lako prepoznati. Time je taj park prirode dobio značajno djelo o prirodnim vrijednostima na svome području, a i poticaj za daljnja istraživanja i napore u očuvanju biljnog svijeta Žumberka i Samoborskog gorja.

Ministar kulture Božo Biškupić čestitao je dobitnicama nagrade na vrhunskim dostignućima, a hrvatskim građanima Dan zaštite prirode. "Šaljemo poruku hrvatskoj javnosti da živimo u zemlji s velikim bogatstvom biološke raznolikosti i prirodne baštine te naš daljnji gospodarski razvoj mora uzeti u obzir važnost njihova očuvanja", istaknuo je. Podsjetio je kako je ova, 2010. godina proglašena od Ujedinjenih naroda Međunarodnom godinom biološke raznolikosti kako bi se dodatno senzibilizirala javnost na razmišljanje o važnosti opstanka svih živih bića na Zemlji.

Ministru Biškupiću je Paula Durbešić darovala fotografiju iz 1962. na kojoj je znanstvenik i prirodoslovac Ivo Horvat s njom i kolegama. Ministra je pozvala da se založi za rješavanje problema odvodnje u nacionalnom parku Plitvička jezera, a on je odgovorio da će se oko toga potruditi i vidjeti što se može napraviti.(hina/metro-portal)

21.05.2010. 13:35:52
http://metro-portal.hr/dodijeljene-nagrade-za-dostignuca-u-zastiti-prirode/40572/