« Kultura
objavljeno prije 1 godinu i 8 mjeseci
nagrade

Dodijeljene nagrade XIV. trijenala hrvatskoga kiparstva

Velika nagrada XIV. trijenala hrvatskoga kiparstva dodijeljena je Lorenu Živkoviću Kuljišu za rad Flešbekarij u petak na svečanoj dodjeli nagrada ovogodišnjeg Trijenala u Gliptoteci HAZU u Zagrebu

Nagrade su dodijeljene
Nagrade su dodijeljene (Arhiva)
Više o

Gliptoteka HAZU

,

XIV. trijenale hrvatskoga kiparstva

Velika nagrada XIV. trijenala hrvatskoga kiparstva dodijeljena je Lorenu Živkoviću Kuljišu za rad Flešbekarij u petak na svečanoj dodjeli nagrada ovogodišnjeg Trijenala u Gliptoteci HAZU u Zagrebu.

Velika nagrada XIV. trijenala hrvatskoga kiparstva vrijedna je 15 tisuća kuna. Dobitnik velike nagrade Trijenala Živković Kuljiš (1973., Split ) diplomirao kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1997., a od 2007. radi na Kiparskom odjelu Umjetničke akademije u Splitu.

Ocjenjivački sud Trijenala - u sastavu Petar Barišić, Nataša Ivančević, Antonija Balić, Vedran Perkov, Filip Turković-Krnjak istaknuo je kako je je rad 'Flešbekarij' nastao spajanjem pojmova "flešbek" i bestijarij. Riječ je o instalaciji čija tema su zbirka osobnih i kolektivnih predodžaba.

"Instalacija se sastoji od 20 fotografija i scena modeliranih u glini, koje pokazuju slike i tekstove iz različitih medija, pohranjene u autorovoj memoriji, a koje se s vremena na vrijeme kao flešbekovi aktiviraju u njegovoj memoriji i svijesti", naveo je Ocjenjivači sud. Svoje flešbekove autor medelira u glini, u njih upisuje tekstove koji prate scenu, te ih fotografira da djeluju kao filmski kadrovi s titlom.

"Loren Živkobić Kuljiš ovim radom povezuje različite kategorije temporalnosti i intermedijalnosti, a specifičnim plastičkim jezikom oblikovao je unutarnji autoportret t.j. Flešbekarij. Njegov rad postavljen na ruiniranom zidu palače Vranyczany u Berislavićevoj ulici, dobiva novu, vizualno snažnu i dojmljivu dimenziju", naveo je Ocjenjivački sud.

Tri jednakovrijedne nagrade trijenala hrvatskog kiparstva, u vrijednosti od  5 tisuća kuna, dobili su Martina Miholić za rad Liquid Realities, Matija Plavčić za rad Nemoć i Marina Bauer te Zrinka Šimčić Mihanović za rad Izvedba koja se dira.

U sklopu XIV. Trijenala dodijeljene su i nagrada Ljevaonice umjetnina Ujević, Nagrada Goranske kiparske radionice Lokve te nagrada HS AICA.

Nagradu Ljevaonice umjetnina Ujević, koja podrazumijeva lijevanje materijala u Ljevaonici Ujević u vrijednosti 10 tisuća kuna dobio je Dino Bićanić za rad Mother. 

Nagradu Hrvatske sekcije AICA dobila je Ida Blažičko za rad Slobodan prostor, a nagradu GKR Lokve dobio je Denis Kašković za rad Napad na gospodina Golaća.

28.08.2022. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh