« Film
objavljeno prije 11 godina
SFF

Dodijeljene nagrade Subversive Film Festivala

Od ove godine Subversive Film Festival uveo je službeni natjecateljski program u konkurenciji igranog i dokumentarnog filma

Oliver Stone na SFF-u
Oliver Stone na SFF-u (SFF)
Više o

nagrade

,

Subversive Film Festival

,

Wild Dreamer

Sinoć je završen filmski dio ovogodišnjeg Subversive Festivala svečanom dodjelom nagradu u kinu Europa. Od ove godine Subversive Film Festival uveo je službeni natjecateljski program u konkurenciji igranog i dokumentarnog filma za koji se dodjeluje statua Wild Dreamer koja se dodjeljuje i za najbolji film po izboru publike te kao nagrada za životno djelo.

Žiri za dokumentarni film u sastavu: Dragan Jurak, Ankica Čakardić te Igor Bezinović dodijelio je nagradu za najbolji dokumentarac talijanskom filmu Slatki brod (La nave dolce) redatelja Danielea Vicarija. Slatki brod film je biblijskih prizora iz 8. kolovoza 1991. kada se trgovački brod s dvadeset tisuća albanskih imigranata pojavio pred talijanskom lukom Bari. U tih nekoliko kolovoških dana definirani su obrisi budućnosti: svi akteri suvremenih masovnih migracija i sva pitanja koja do danas ostaju bez odgovora - kako pitanja svih uzroka masovnog emigrantskog vala, tako i pitanje odnosa Zapada prema tom fenomenu. No ako ne konstruira teze i ne nudi jednoznačne odgovore Slatki brod nudi svjedočanstva svih aktera ovog egzodusa i iznad svega slike koje kazuju vlastitu priču.

U konkurenciji igranog filma Mima Simić, Hana Jušić i Mario Kozina za najbolji su izabrali rad velikog japanskog redatelja Sion Sonoa Zemlja nade o ljudskim sudbinama u nedavnoj nuklearnoj katastrofi. U obrazloženju žirija je stoji: „Baveći se PTSP-om nuklearne katastrofe, tehnološke hipertrofije koja se odražava na ljude, prirodu, i ljudsku prirodu, Sonov film nas uspijeva uvući u neuroze i fobije svojih likova - pri čemu više nije jasno jesu li luđi oni ili društvo u kojem žive. Inzistirajući na simbolima, koliko i na ljudskim sudbinama, Sono skreće pozornost na stvaralački proces, i na samo umjetničko djelo, koje jedino, uz žohare, ostaje imuno na kataklizmu".

Nagradu publike osvojio je francuski film Put Madrida (Svijetli plam) Sylvain Georgea s prosječnom ocjenom 4.92. Riječ je o filmu o indignadosima koji su nedavno zauzeli ulice španjolskih gradova tražeći nužne društvene promjene ovoj državi zahvaćenoj ekonommskom krizom.

Na kraju svečane ceremonije američkom redatelju Oliveru Stoneu dodijeljena je nagrada za životno djelo za njegov filmski i društvrni rad. U svom govoru Oliver Stone je istaknuo važnost održavanja slobodarskog duha Istočne Europe koji je, kao što je prikazao u svojem novom serijalu Neispričana povijest Sjedinjenih Država, najzaslužniji za pobjedu nad fašizmom u Drugom svjetskom. Po završetku svečane dodjele nagrada, Oliver Stone se pridružio britanskom povjesničaru Tariqu Aliju za okruglim stolom tijekom kojeg se razgovaralo o američkoj globalnoj dominaciji, ali i emancipatroskim borbama u Južnoj Americi.

13.05.2013. 15:17:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh