« Film
objavljeno prije 8 godina i 9 mjeseci
7. JFF

Filmom 'Kad svane dan' otvoren sedmi Festival tolerancije

Festival se nastavlja u ponedjeljak uz Edukacijsko jutro i predavanje "Simboli mržnje" Mirka Ilića u 12 sati te potom nizom projekcija

Otvoren je Festival tolerancije
Otvoren je Festival tolerancije (JFF)
Više o

Branko Lustig

,

7. JFF

,

Festival tolerancije

U dupkom ispunjenom kinu Europa večeras je svečano otvoreno sedmo izdanje Festivala tolerancije - Festivala židovskog filma Zagreb. Nakon ceremonije otvaranja uslijedila je projekcija filma "Kad svane dan" redatelja Gorana Paskaljevića. Ova drama u srpsko-francusko-hrvatskoj koprodukciji govori o umirovljenom profesoru glazbe koji pod neobičnim okolnostima otkriva svoje pravo podrijetlo, a bila je ovogodišnji srpski kandidat za nagradu Oscar te je dosad osvojila niz priznanja na festivalima diljem svijeta.

Ceremoniju otvaranja vodila je glumica Leona Paraminski. "Ovaj jedinstveni Festival progovara o toleranciji u društvenom, kulturnom i religijskom kontekstu te već sedmu godinu za redom educira o Holokaustu te o nužnosti razumijevanja različitog, o ljubavi i konačno o vjeri u bolje sutra uz paradigmu da se strahote nacističkog režima više nikad ne smiju ponoviti!"

Sve posjetitelje na samom je početku pozdravila direktorica festivala Nataša Popović. "Ovaj Festival, sad već tradicionalno, proširuje znanje publike o Holokaustu i povijesnoj zbilji, ali i oprostu, ljubavi i ljudskoj snazi koja uvijek motivira i kojoj je potrebno dati mjesta kako na filmu, tako i u našoj svakodnevici. Upravo je ovaj festival platforma na kojoj se otvoreno razgovara o svim onim potencijalima i snagama koje čovjeka čine čovjekom i koje brišu svake religijske, rasne, seksualne, kulturološke predrasude. Hipokrat je rekao "Bolje spriječiti nego liječiti" pa predlažemo da upravo tu mudrost zajedno primjenimo u kulturnom, edukativnom i političkom smislu za razvoj zdravog društva unutar naše sredine. I na kraju dozvolite mi da od srca zahvalim predsjedniku festivala i prijatelju Branku Lustigu na volji, vjeri i ljubavi koja nas, s njim na čelu, pokreće iz dana u dan."

"Ne znam kako da vam izrazim zahvalnost što ste danas došli u tolikom broju. U počecima našeg festivala pitao sam se hoće li ikada ljudi sjediti na stepenicama kao što sada sjede. Raduje me što vas je toliko i što je publika sve mlađa. Sada i mladima imamo priliku prenositi uzrečicu koju stalno ponavljamo: 'To se više nikada ne smije ponoviti!' Smatramo našim uspjehom i velikim veseljem što je sve više mladih sa srcima ispunjenih ljubavlju, a ne mržnjom" - rekao je počasni predsjednik Festivala Branko Lustig

Film otvaranja najavio je redatelj Goran Paskaljević: "Izuzetna mi je čast što moj posljednji film otvara ovaj Festival. Zahvaljujem se i Branku koji me pozvao nakon što je film pogledao u Americi. Iako sam sada trebao biti u Cannesu, radije sam došao u Zagreb i pomalo sam uplašen kada vas vidim u ovolikom broju. "Kad svane dan" je jednostavan film baziran na istinitim događajima i sudbinama i posvećen je svim žrtvama Starog sajmišta. Želim istaknuti da je film hrvatsko-francusko-srpska koprodukcija i posebno se zahvaljujem Hrvatskom audiovizualnom centru i Maxima filmu bez kojih film vjerojatno ne bi bio snimljen", izjavio je Goran Paskaljević.

Potom je Mirko Ilić najavio izložbu "Antimasonski plakati" koja obuhvaća dvadeset nacističkih propagandnih plakata iz Srbije iz Drugog svjetskog rata u njegovu vlasništvu. "Ova je izložba bila zapravo njemački trik. To su antižidovski plakati koje je osmislila njemačka propagandna mašina kako bi opravdali Staro Sajmište, jedan od prvih koncentracijskih logora u Europi. Neke od tih ikonografija iz 1941. koje ćete vidjeti nažalost se počinju pojavljivati opet danas." 

Nakon projekcije filma "Kad svane dan" publici su se predstavili redatelj Goran Paskaljević, glumac Mustafa Nadarević te hrvatski koproducent Damir Terešak.

Festival se nastavlja u ponedjeljak uz Edukacijsko jutro i predavanje "Simboli mržnje" Mirka Ilića u 12 sati te potom nizom projekcija u ranim poslijepodnevnim satima u kinu Europa i Art kinu Grič. Ulaz na festivalski program je slobodan. 

20.05.2013. 04:49:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh