« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
PONOS HRVATSKE

Dodijeljena priznanja 'Srce na dlanu'

Udruga Ponos Hrvatske petu je godinu za redom dodijelila nagrade skupinama i pojedincima koji su pokazali iznimnu hrabrost i inspirirali druge

(Boris Kovačev/Cropix)
Više o

Srce na dlanu

,

Ponos Hrvatske

Iznimnim pojedincima i grupama koji su u teškim situacijama pokazali hrabrost, humanost i poštenje, udruga Ponos Hrvatske u nedjelju je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu dodijelila priznanja za njihova hrabra djela.

Ovogodišnji dobitnici staklene statue "Srce na dlanu" spašavali su živote humanošću ili riskirajući vlastiti, suprotstavljali se razbojnicima, nesebično pomagali drugima, pružali dom napuštenoj djeci, pokretali humanitarne akcije, prkosili životu i prirodnim izazovima.

Nagrađenima su zahvalili pokrovitelj dodjele priznanja predsjednik Republike Stjepan Mesić i predsjednica Vlade Jadranka Kosor.

"To je i poruka svima nama da moramo učiniti sve da budemo hrabri, pošteni i dobri i budite sigurni, svladat ćemo sve izazove koji su danas pred našom zemljom i domovinom", rekao je predsjednik Mesić.

Premijerka Kosor je dobitnicima priznanja rekla kako njihova djela obvezuju. "Vi ste uistinu naš ponos, ponos Hrvatske. Želimo da vaša hrabrost, humanost, poštenje, ljubav, budu putokaz za sve tri vlasti u Hrvatskoj", kazala je Kosor.

Udruga Ponos Hrvatske petu godinu dodjeljuje nagradu skupinama i pojedincima koji su svojim ponašanjem postali inspiracija drugima u teškoj situaciji ili su pokrenuli pozitivne promjene.

Ponos Hrvatske 2009. posvećen je nedavno umrloj Silvani Novak, koja je u 16 mjesecu trudnoće doznala da boluje od leukemije i unatoč liječničkom savjetu sačuvala trudnoću.

Među 24 dobitnika su i pekar koji je triput kažnjen jer mu inspekcija nije vjerovala da siromašnima daruje kruh, policajci koji su zbrinuli zlostavljanu ženu s djecom, dječaci iz Slavonskog Broda koji su nakon prometne nesreće blokirali ulicu kako bi grad postavio signalizaciju, građanin koji je nakon smrti kćerke počeo skupljati novac za bolnicu, žena iz Sarajeva koja je spasila dječačića i odgojila ga.

Dobitnici su i policajci iz Sesveta koji su se gotovo goloruki suprostavili naoružanom razbojniku, osobito Ivan Grbavac koji je pritom poginuo, ženska ekspedicija na Himalaju koja je unatoč teškim uvjetima ostvarila cilj i olimpijka Sandra Paović koja je prebrodila teške ozljede unatoč liječničkim prognozama da će zauvijek ostati nepokretna.

Udruga Ponos Hrvatske proizašla je iz dnevnika "24 sata", koji je 2005. utemeljio nagradu. HRT kao medijski pokrovitelj i partner zajedno s 24 sata i Agrokorom od ove godine surađuje s Udrugom. (hina/metro-portal)

07.12.2009. 09:43:22
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh