« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
ministri sastanče

Problemi s Haaškim sudom mogli bi spriječiti ulazak u EU 2012.

Rok zaključenja pregovora bit će pod velikim upitnikom ako se poglavlje o pravosuđu što prije ne otvori

(Wikipedia)
Više o

Haaški sud

,

pregovori s EU

,

Serge Brammertz

,

blokada pregovora s EU

Hrvatska bi prema planovima sljedeće godine trebala zaključiti pregovore s Europskom unijom, a punopravna članica trebala bi biti 2012. Prema pisanju Jutarnjeg lista, na današnjem sastanku ministara vanjskih poslova u Bruxellesu trebala bi formalno započeti procedura pripreme Pristupnog ugovora o članstvu Hrvatske u EU.

Europska komisija već je odredila i financijski paket za prijem Hrvatske koji iznosi oko 3,5 milijardi eura za dvogodišnje razdoblje pod pretpostavkom ulaska Hrvatske u Uniju u siječnju 2012. godine.

No, loše vijesti za Hrvatsku ponovno su vezane uz suradnju s Haaškim sudom, odnosno uz nerješavaje problema tzv. topničkih dnevnika. Glavni haaški tužitelj Serge Brammertz prošli tjedan je ublažio stav o suradnji s Hrvatskom i pohvalio suradnju s Jadrankom Kosor.

Brammertz će i danas izreći svoj stav pred ministrima vanjskih poslova EU, a još uvijek se ne zna hoće li svoj čvrsti stav o suradnji s Haagom ublažiti Nizozemska, Velika Britanija, Belgija i Finska koje još uvijek blokiraju poglavlja o pravosuđu.

Poglavlje 23 jedno je od najvažnijih i najproblematičnijih poglavlja u pregovorima, a diplomatski izvor Jutarnjeg lista navodi da će rok zaključenja pregovora s Hrvatskom biti pod velikim upitnikom ako se to poglavlje ne otvori što prije. Samim time postaje upitno može li Hrvatska zaključiti pregovore sljedeće godine i postati članicom EU 2012. godine.

07.12.2009. 09:11:31
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh