« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 9 godina i 8 mjeseci
UF UF UF

Dobre strane ljute hrane

Ljuto nas uvijek podsjeća na nešto egzotično, no zapravo bi se trebali potruditi i uvrstiti što više ljute hrane u svoj jelovnik

Čili i slične ljute papričice sjajne su za zdravlje
Čili i slične ljute papričice sjajne su za zdravlje (Shutterstock)
Više o

krvni tlak

,

kapsaicin

,

serotonin

,

ljuta hrana

,

korist za zdravlje

,

začinska paprika

Ljuta hrana nije za svakoga, kažu, jer se radi o okusu koji nekima jako teško pada, a uz to ide i ona urbana legenda kako ljuto peče dva puta ... No, je li to baš tako? Meksička hrana, primjerice, puna je ljutih specijaliteta, no oni se upravo ponose time da sva ljutina ostaje u ustima.

Osim okusa koji može postati još zanimljiviji kad mu dodamo malo intenziteta čili papričicama, ljutim feferonima i sličnim delicijama, važan dio priče je i kapsaicin, prirodni alkaloid s termogenim učinkom koji tijelu pomaže u izgaranju više kalorija. 

Stoga stručnjaci predlažu da ljuto jedete - navečer, kao bi vaš organizam i tijekom noći izgarao više kalorija nego inače i pomogao vam u rješavanju viška kilograma. Uz to, kapsaicin dokazano ubija stanice karcinoma, a pomaže i u prevenciji moždanog udara i prehlade.

Ljute papričice štite vas od raznih bolesti kardiovaskularnog sustava, smanjuju rizik od infarkta, a posebno su učinkovite u smanjivanju štetnog utjecaja lošeg kolesterola.

Kako uz sve gore spomenuto opuštaju krvne žile i snižavaju krvni tlak, a potiču proizvodnju serotonina, hormona sreće, nema razloga da svoju hranu ubuće ne začinite barem malo jače nečim ljutim.

08.10.2014. 18:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh