« Život
objavljeno prije 8 godina i 4 mjeseca
STVARNO?

Dobra svađa spasit će vam vezu

Kad sljedeći put odlučite prešutjeti nešto iz straha da ne započnete svađu koja bi mogla postati opaka, razmislite ipak još jednom ...

Bolje se svađati nego prešutjeti
Bolje se svađati nego prešutjeti (Shutterstock)
Više o

svađa

,

veza

,

dobra veza

,

dobra svađa

Dobra veza ovisi i o kvaliteti svađa, tvrde psiholozi, jer u slučaju da se suzdržavate u izražavanju emocija kad ste bijesni na partnera zbog straha da ćete započeti svađu koja će uzrokovati prekid veze, radite kardinalnu grešku.

Naime, nakon što su proveli istraživanje na gotovo tisuću osoba u ozbiljnim vezama, ispitujući ih kako se nose s neslaganjima i sukobima s partnerima, došli su do zaključka da je svađa daleko bolja od prešućivanja.

Znamo, oni u čijoj kući često leti perje i tanjuri na prvu se neće složiti s nama i reći će da su se zaželjeli mira i tišine, no ipak ...

Rezultati su pokazali da osobe koje razgovaraju o problemima koji ih muče imaju čak 10 puta veću šansu da budu sretni u vezi od onih koji će odabrati šutnju.

Logika je jednostavna - u slučaju da svoje nezadovoljstvo ne izrazite, već ga potisnete i šutite, nećete biti sretni i to će vas stalno proganjati, a na kraju cijele priče najčešće če izaći van na krivom mjestu, u krivo vrijeme i na krivi način ... što će sigurno završiti prekidom.

S druge strane, ako odlučite reći što vas muči i to dovede do svađe, jedino na što morate paziti je rječnik - pazite da vam ne izleti nešto što biste mogli požaliti. Nesuglasice koje završavaju povišenim tonovima ne moraju biti ništa loše ako se pritom poštuje dostojanstvo partnera i ne želi ga se povrijediti, već izraziti svoj stav.

Unatoč uvriježenom mišljenju da su nevjere glavni uzrok prekida veza, stvarnost je potpuno drugačija - čak četiri petine veza završava zbog problema u komunikaciji, a samo dvadesetak posto otpada na prevaru i neke minornije razloge.

Savjet za dobro svađanje je jednostavan - budite konstruktivni i predlažite rješenja, a nemojte samo kritizirati partnera i njegovo/njeno ponašanje. To će biti dovoljno, barem u slučaju da imate partnera koji je jednako zaljubljen u vas.

 

02.02.2016. 21:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh