« Zdravlje
objavljeno prije 8 godina i 6 mjeseci
STVARNO?

Dobar kolesterol nekima je ipak - loš

Znanstvenici su uočili da su s ulaskom u menopauzu povišene razine dobrog kolesetrola povezane s većim nakupljanjem na stijenkama krvnih žila

Žene u menopauzi imaju problema s dobrim kolesterolom
Žene u menopauzi imaju problema s dobrim kolesterolom (Arhiva)
Više o

menopauza

,

HDL kolesterol

,

dobar kolesterol

HDL kolesterol ili dobar kolesterol može štetiti ženama u menopauzi, pokazalo je novo američko istraživanje.

Znanstveno istraživanje pokazuje da on, umjesto da otežava stvaranje zadebljanja na stijenkama krvnih žila, može potaknuti aterosklerozu odnosno  stvaranje nakupina na stijenkama arterija tijekom menopauze. 

"To je bilo iznenađenje", kazala je voditeljica istraživanja Samar El Khoudary sa sveučilišta Pittsburgh.

"Znamo da dobar kolesterol treba štititi žene", kazala je. Prije menopauze dobar kolesterol pomaže u zaštiti od srčanih bolesti, dodaje  El Khoudary.  No tijekom menopauze čini se da HDL kolesterol potiče proces stvaranja plakova na stijenkama krvnih žila.

"To se događa neovisno o drugim faktorima poput tjelesne težine ili razine 'lošeg' kolesterola", kaže El Khoudary.

U okviru istraživanja znanstvenici su  tijekom devet godina  pratili 225 žene u srednjim 40-im godinama života. U tom razdoblju debljina plakova na stijenkama krvnih žila mjerena je pet puta a nijedna žena na početku istraživanja nije imala srčanih tegoba. 

Znanstvenici su uočili da su s ulaskom u menopauzu povišene razine dobrog kolesetrola povezane s većim nakupljanjem na stijenkama krvnih žila. Rezultati istraživanja sugeriraju da se priroda HDL kolesterola mijenja tijekom menopauze.

19.10.2015. 17:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh