« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci

Do kraja 2008. neće biti dogovora s Palestincima o Jeruzalemu

Olmert tvrdi da mirovni sporazum nikada nije bio bliže

Ehud Olmert
Ehud Olmert (Reuters)
Više o

Izrael

,

Palestina

,

Ehud Olmert

,

Mahmud Abas

,

mirovni sporazum

Izraelski premijer Ehud Olmert u ponedjeljak je izjavio kako vjeruje da bi se s Palestincima do kraja ove godine mogao postići sporazum o pitanju granica i izbjeglica, ali ne i o statusu Jeruzalema.

Olmert je početkom mjeseca kazao kako Izraelci i Palestinci nisu nikada prije bili tako blizu mirovnom sporazumu.

Dužnosnici su izvijestili kako Olmert razmatra mogućnost dogovora o zajedničkom dokumentu s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom koji bi bio neka vrste "podloge" za uspostavu granica buduće palestinske države, za dogovor o sigurnosnim pitanjima te ze rješavanje pitanja sudbine milijuna palestinskih izbjeglica, no status Jeruzalema i dalje ostaje po strani.

"Ne vjerujem da je moguće postići sporazum o Jeruzalemu prije kraja godine. No, kada je riječ o drugim pitanjima, mislim da dogovor nije tako problematičan", rekao je visoki izraelski dužnosnik, blizak Olmertu, koji je želio ostati anoniman.

Trodnevnom sastanku izraelskih i palestinskih pregovaračkih timova koji će se održati krajem tjedna u Washingtonu, prisustvovat će i američka državna tajnica Condoleezza Rice.

Olmert i Abas pokrenuli su mirovne pregovore pod okriljem SAD-a u studenome prošle godine, a cilj im je postići sporazum prije nego što aktualni američki predsjednik George Bush u siječnju napusti ured.  (HINA)

28.07.2008. 22:00:06
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh