« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina
KRNJA VLADA

Do imenovanja nove tehničke poslove obavlja vlada u ostavci

Izmjene Zakona o Vladi predlažu se kako bi se ispravila pravna prazninu i spriječilo tumačenje da nakon ostavke premijera nema Vlade

(Goran Mehkek, CROPIX)
Više o

zakon o Vladi

,

Antun Palarić

,

Središnji državni ured za Upravu

,

Ivo Sanader ostavka

,

imenovanje vlade

,

tehnička vlada

Prihvati li Sabor premijerovu ostavku, vlada će i dalje obavljati tehničke poslove do imenovanja nove vlade, rješenje je koje je s današnje sjednice predložila Vlada premijera u ostavci Ive Sanadera kroz izmjene Zakona o Vladi. Predložena zakonska odredba omogućuje rad tehničke vlade do imenovanja novog premijera, odnosno premijerke i potvrđivanja nove vlade u Saboru, nakon što Predsjednik Republike da mandat novom mandataru.

Predložene zakonske izmjene Sanader na sjednici Vlade nije komentirao, a kratko obrazloženje dao je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravu Antun Palarić.

"Izmjene se predlažu kako bi se ispravila pravna prazninu i spriječilo gramatičko tumačenje da u trenutku ostavke premijera nema Vlade, da nema tko upravljati zemljom. Ovo je uobičajeno rješenje u svijetu, vlada nastavlja raditi u ostavci dok se ne imenuje nova jer zemlja mora imati nekoga tko obavlja izvršnu vlast", kazao je Palarić.

Zakonom se ukida Središnji državni ured za upravu, a Vlada na odlasku predlaže umjesto toga osnivanje novog ministarstva uprave. Ta je promjena reguliralna i predloženim izmjenama Zakona o ustrojstvu i djelokrugu središnjih tijela državne uprave, a obrazlaže se potrebom učinkovitije provedbe reforme državne uprave, povezane s pregovorima o pristupanju EU.

Izvor: Hina

02.07.2009. 14:52:31
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh